Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:14 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

BULETIN INFORMATIV - 20.04.2015

ro

20 Apr, 2015 11:20 983 Marime text
În ultimele 48 de ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.
 
Zeci de mii de articole de uz casnic, susceptibile a fi contrafăcute, confiscate în P.T.F. Constanţa
 
Poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au constituit o echipă comună de control împreună cu lucrătorii vamali, descoperind într-un container sosit din China în P.T.F. Constanţa 10.460 de articole de uz casnic, susceptibile a fi contrafăcute, cu o valoare totală de aproximativ 1.000.000 lei dacă ar fi originale.
 
La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi lucrătorii vamali au efectuat, la rampa existentă în cadrul P.T.F. Constanţa, controlul unui container sosit din China pe adresa unei societăţi comerciale cu sediul în Giurgiu, identificând 10.460 de articole de uz casnic (tigăi), susceptibile a fi contrafăcute, cu o valoare de aproximativ 1.000.000 lei dacă ar fi originale.
Întreaga cantitate de marfă, care purta însemnele distinctive ale unei firme cunoscute, a fost ridicată în vederea confiscării de către lucrătorii vamali.
Poliţiştii de frontieră au întocmit în cauză dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin. 1, lit. b din Legea 84/1998 republicată.
 
Peste 100 kilograme de peşte confiscate de poliţiştii de frontieră
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, identificând doi cetăţeni români care transportau cu un autoturism o cantitate de peşte fără documente justificative, respectiv alţi patru care desfăşuraseră activităţi de pescuit în perioada de prohibiţie.
În total a fost ridicată în vederea confiscării cantitatea de 110,5 kilograme peşte din specii diferite, 20 de unelte de pescuit tip vintir şi patru plase tip monofilament în lungime de 230 metri.
 
• În data de 18.04.2015, în jurul orei 15.50, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Isaccea au oprit pentru control, în zona de competenţă, un autoturism marca Dacia, în care se se aflau două persoane de sex masculin.
În urma controlului, în autoturism a fost descoperită cantitatea de 47 kilograme peşte din specii diferite, pentru care cetăţenii români, VASILE B., în vârstă de 63 de ani şi ILIE A. de 65 ani, domiciliaţi în judeţul Bacău, nu au putut prezanta documente de provenienţă şi transport.
 
• O zi mai devreme, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Pardina au oprit pentru control, în zona de competenţă, o ambarcaţiune cu motor în care se aflau CONSTANTIN C. de 56 ani şi MIRCEA Z. de 50 ani, domiciliaţi în judeţul Tulcea, care transportau 48 de kilograme peşte şi 20 de unelte de pescuit (vintire) fără documente justificative.
 
• În aceeaşi zi, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Cernavodă i-au depistat pe malul Dunării pe VIRGL G. de 28 ani şi EMANOIL P. de 40 ani care încărcau într-un autoturism marca Daewoo patru plase tip monofilament în lungime de 230 metri şi cantitatea de 15,5 kilograme peşte din specii diferite.
 
Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării întreaga cantitate de peşte, care a fost predată spre valorificare unor societăţi comerciale de profil conform procedurilor legale, uneltele de pescuit şi plasele tip monofilament, iar pe numele bărbaţilor în cauză au întocmit lucrări penale pentru săvârşirii infracţiunii de „deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui” şi „ pescuitul comercial în habitatele piscicole naturale, prin orice metode şi mijloace, al peştilor şi al altor vieţuitoare acvatice în perioada de prohibiţie şi în zonele de protecţie”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64 din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.
 
Componente metalice furate de pe un şlep
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat în zona de competenţă doi cetățeni români care sustrăseseră mai multe componente metalice de pe un şlep sub pavilion România ancorat pe malul fluviului Dunărea.
 
În data de 19.04.2015, în jurul orei 14.40, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Cernavodă i-au identificat, pe malul fluviului Dunărea, pe cetăţenii români  ANDREI-DANIEL D. în vârstă de 23 ani și D.S.R. de 14 ani, domiciliați în judeţul Constanţa, care avea asupra sa mai multe componete metalice (5 bucăţi ţeavă, un suport catarg, o bucată tendon şlep, 4 bucăţi suport chiuvetă, două bucăţi tablă şi două chei) pentru care nu a putut prezenta documente justificative.
Cercetările au stabilit faptul că bunurile au fost sustrase de pe un şlep sub pavilion România ancorat la mal.
În cauză, poliţiştii de frontieră fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „furt” şi „furt calificat”,, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 228 şi 229 din Codul Penal.
 
 
Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă
 
Agent-şef adjunct de poliţie
Marius Ovidiu NICULESCU
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii