Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:11 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

12 autoturisme evaluate la aproximativ 200.000 de euro şi căutate în vederea confiscării, indisponibilizate de poliţiştii de frontieră ai Gărzii de Coastă

ro

17 Apr, 2015 08:34 948 Marime text
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat, în urma umor acţiuni independente sau în cooperare cu poliţişti ai I.P.J. Constanţa, 12 autoturisme declarate furate sau căutate în vederea confiscării, cu o valoare totală de aproximativ 200.000 de euro.
 
De la începutul anului 2015, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat, independent sau în cooperare cu poliţişti ai Compartimentului Furturi Auto din cadrul I.P.J. Constanţa, pe linia prevenirii şi combaterii traficului internaţional cu autoturisme furate, identificând în zona de competenţă 12 autoturisme declarate furate sau căutate în vederea confiscării de către autorităţi din Italia. Germania, Marea Britanie, Austria, Federaţia Rusă sau România.
Pentru combaterea acestui fenomen internaţional, poliţiştii de frontieră au executat acţiuni bazate pe schimbul de informaţii şi date suplimentare cu Centrele de Contact de la nivel naţional, prin birourile SIRENE şi INTERPOL sau prin accesări şi verificări ale bazelor de date naţionale şi comunitare.
Astfel, în Punctul de Trecere a Frontierei Negru Vodă au fost identificate 5 autoturisme, în P.T.F. Ostrov alte două autoturisme, în cooperare cu poliţiştii de la I.P.J. Constanţa au fost indisponibilizate trei autoturisme în municipiul Constanţa şi unul în Portul Constanţa, iar un ultim caz a fost înregistrat pe raza judeţului Tulcea.
Valoarea de piaţă a acestor autoturisme din mărcile Mercedes, Audi, BMW, Porsche, Fiat şi Citroen a fost stabilită la aproximativ 200.000 de euro.
Astfel de acţiuni de prevenire şi combatere a traficului internaţional cu autoturisme furate în zona de competenţă vor continua şi în perioada următoare.
 
Cazuri reprezentative:
 
Autoturism de lux furat din Marea Britanie, descoperit în Portul Constanţa
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat în Portul Constanţa un autoturism de lux marca BMW, declarat furat de autorităţile din Marea Britanie, pe care un cetăţean român încerca să-l expedieze în Jamaica într-un container.
 
În data de 04.02.2015 poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial P.F. Constanţa, în cooperare cu poliţişti din cadrul I.P.J. Constanţa, au desfăşurat o acţiune pe linia combaterii traficului internaţional cu autoturisme furate, în urma căreia au identificat, în trafic, în zona porţii de acces numarul 7 în Portul Constanţa, un autoturism marca BMW model 640d, înmatriculat în R. Bulgaria, despre care deţineau informaţii că este căutat în vederea confiscării.
Verificările au stabilit că autoturismul în cauză, condus de un cetăţean român, în vârstă de 33 de ani, domiciliat în Bucureşti, fusese declarat ca fiind furat de autorităţile din Marea Britanie, din data de 29.01.2015.
Şoferul autoturismului a declarat că autoturismul îi aparţine, l-a cumpărat de la un cetăţean bulgar şi nu are cunoştinţă despre faptul că acesta figurează ca fiind furat.
Din cercetări a rezultat faptul că persoana în cauză intenţiona să expedieze autoturismul în Jamaica, în sistem containerizat.
Poliţiştii de frontieră au indisponibilizat autoturismul, evaluat la aproximativ 58.000 de euro, la sediul Gărzii de Coastă în vederea continuării cercetărilor şi au întocmit în cauză dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de „paticipaţie improprie la folosirea la autoritatea vamală a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 52, alin. 3 din Noul Cod Vamal.
 
Autoturism de lux căutat în vederea confiscării, descoperit în P.T.F. Ostrov
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat în P.T.F. Ostrov un autoturism de lux marca Porsche Cayenne, care era căutat în vederea confiscării de către autorităţile din România, pe care un cetăţean bulgar şi unul român intenţionau să-l scoată din ţară cu scopul de a-l înmatricula în R. Bulgaria.
 
În data de 14.01.2015, în jurul orei 22.45, în P.T.F. Ostrov s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră doi bărbaţi, cetăţeanul bulgar H.H. IVANOV, în vârstă de 24 ani şi cetăţeanul român T.P. NICOLAE, de 33 ani, care călătoreau cu un autoturism marca Fiat şi care transportau, pe o platformă, un autoturism de lux marca Porsche Cayenne.
Din verificările făcute de poliţiştii de frontieră a rezultat că autoturismul transportat pe platformă, înmatriculat în judeţul Ilfov, figurează ca fiind căutat în vederea confiscării de către poliţiştii români, acesta fiind declarat furat, din data de 12.01.2015.
Pasagerul din dreapta, cetăţeanul român domiciliat în Bucureşti, a declarat că a cumpărat autoturismul de lux dintr-un târg auto din Bucureşti, în ziua de 14.01.2015, contra sumei de 8.500 de euro de la o persoana de sex feminin, fără a cunoaşte că acesta este căutat în vederea confiscării.
Cetăţeanul român a mai declarat că a apelat la o cunoştinţă, conducătorul auto de cetăţenie bulgară, pentru a transporta autoturismul, cu o platformă, în R. Bulgaria pentru a-l înmatricula.
Poliţiştii de frontieră au indisponibilizat autoturismul, evaluat la aproximativ 40.000 de euro, la sediul S.P.F. Ostrov în vederea continuării cercetărilor şi au întocmit în cauză dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de furt, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 228, alin. 1 Cod Penal.
 
 
Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă
 
Agent-şef adjunct de poliţie
Marius Ovidiu NICULESCU
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii