Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:52 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prezervativul - șansa la o viață sexuală în siguranță

ro

08 May, 2015 10:21 1799 Marime text
Utilizarea prezervativului este una dintre metodele de prevenire a Infecțiilor cu transmirere sexuală, precum și a sarcinilor nedorite pe care membrii Baylor o recomandă tuturor beneficiarilor, indiferent de categoria socială din care fac parte, de stilul de viață, sau de obiceiurile sexuale. Pentru a veni în sprijinul lor, pe lângă recomandări, echipa Centrului de Excelență oferă și prezervative gratuite persoanelor active sexual.
Pentru al patrulea an consecutiv aceste metode contraceptive sunt donate Fundaței Baylor Marea Neagră de către reprezentanții Love Plus.
 
Oferirea prezervativelor se face în cadrul şedinţelor de consiliere privind educaţia pentru sănătate în viaţa de cuplu, realizate de departamentul psihosocial și de cadrele medicale atât la Centrul de Excelență, cât și cu ocazia vizitelor de monitorizare desfășurate la domiciliul beneficiarilor.
 
Pentru prevenirea unei sarcini nedorite, precum și pentru evitarea infectării partenerului utilizarea prezervativului împreună cu o metodă modernă contraceptivă are o eficiență foarte mare. Un exemplu edificator în acest sens este scăderea numărului de sarcini nedorite în familiile în care cel puțin unul dintre parteneri este infectat cu HIV. Astfel, dacă la finalul anului 2013 erau înregistrați 26 de nou-născuți din cupluri seropozitive aflate în evidența Baylor, la finele lui 2014 erau doar 16, dar toți provenind din familii care au participat la sesiunile de planificare familială, au folosit metode contraceptive, iar când au decis să facă un copil sarcina a fost monitorizată astfel încât bebelușul să se nască sănătos.
“Prezervativul ar trebui să fie prima opțiune pentru persoanele tinere care aleg să fie active sexual. Cu toate că este greșit înțeleasă și adeseori subapreciată, folosirea prezervativului este actualmente singura metodă dovedită a fi eficientă pentru prevenirea simultană a infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS) și a sarcinii. Prezervativele de azi sunt mai performante decât oricând în termeni de fiabilitate și plăcere în utilizare.  Studiile de laborator au demonstrat că prezervativele intacte din latex și poliuretan asigură o barieră impenetrabilă pentru agenții patogeni ai ITS, inclusiv pentru cel mai mic virus ITS, virusul hepatitic B. Studiile longitudinale implicând persoanele HIV pozitive și partenerii lor HIV negativi au demonstrat că folosirea prezervativului scade cu 80% riscul de infectare pentru partenerii HIV negativi care folosesc prezervativ.” a declarat dr. Violeta Cîndea, medic cu competențe în planificarea familială.
Și în cadrul sesiunilor de testare realizate atât în cabinetele Baylor, cât și în laboratorul mobil, cu ocazia deplasărilor în zona rurală a județului sau în alte locații aflate la distanțe mari de orașul Constanța clienții primesc nu doar informații valoroase, dar și prezervative gratuite. Consilierul se asigură de fiecare dată că aceștia știu să le utilizeze corect, înțeleg modalitatea prin care asigură protecție, punând accent în special pe argumentele care implică protecția personală, dar și pe cele legate de protejarea partenerilor.
 
"În activitatea mea cu laboratorul mobil, am constatat că, cea mai mare mulțumire atunci când le ofeream prezervative Love Plus gratuite, o aveau persoanele tinere din mediul rural. Acestea se dovedeau a fi încântate atât de distribuirea de prezervative, cât și de informațiile furnizate cu privire la transmiterea virusurilor hepatitice B, C și a infecției cu HIV." a declarat psihologul Roxana Popescu
 
Fundația Baylor Marea Neagră este singurul reprezentant al rețelei BIPAI în România care, prin Centrul de Excelenţă, furnizează servicii medicale și psihosociale persoanelor din regiunea Dobrogei, ce suferă de boli infecțioase. Din 2001 și până în prezent, la serviciile existente (stomatologie, boli infecțioase, obstetrică-ginecologie, pneumologie, testare rapidă și psihosociale) s-au adăugat planificarea familială şi serviciile primare de cardiologie.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii