Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:11 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ACSINTE.100, expoziția cu fotografii de la începutul secolului 20, la Muzeul de Artă Constanța

ro

26 Oct, 2018 16:43 2066 Marime text
ACSINTE.100, expoziția cu fotografii de la începutul secolului 20, din colecția personală a sergentului fotograf Costică Acsinte, va fi deschisă publicului din Constanța, în perioada 1 – 3 noiembrie la Muzeul de Artă Constanța.
 
Expoziția cuprinde 100 de fotografii, în format print și digital, semnate de Costică Acsinte, și acoperă trei teme distincte: Primul Război Mondial, Portrete de militari și Viața socială în orașul Slobozia în perioada 1930 - 1968. ACSINTE.100 include o componentă multimedia, fotografiile din Primul Război Mondial și portretele militarilor fiind însoțite de lectura unor fragmente din scrisori, cărți poștale, jurnale și note de pe front (fragmente din volumul Scrisori de pe front, alcătuit de Mirela Florian), ce permit publicului să își construiască o imagine a Primului Război Mondial și a însemnătății acestuia din punct de vedere istoric, dar și la nivelul istoriei personale a fiecărui individ în parte.
 
Fotografiile ce prezintă scene din viața socială a orașului Slobozia sunt însoțite de vocea poetului Mircea Dinescu, ialomițean născut în 1950, în Slobozia, care povestește despre copilăria și adolescența petrecute în micul oraș de provincie, dar și despre Costică Acsinte, fotograful unde mergea împreună cu mama lui în vremea copilăriei.
 
Expoziția ACSINTE.100 va fi deschisă publicului la Muzeul de Artă Constanța (Bulevardul Tomis nr. 82-84 - muzeuldeartaconstanta.ro), în perioada 1 – 3 noiembrie, în intervalul orar 09:00 – 17:00. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 1 noiembrie, începând cu ora 17:00. 
 
Timp de două luni, în perioada 10 octombrie – 4 decembrie 2018, expoziția de fotografie ACSINTE.100 călătorește în opt orașe din țară: Constanța, Timișoara, Alba Iulia, Cluj-Napoca, București. În perioada 10 - 13 octombrie, ACSINTE.100 a fost expusă în Pitești, până pe 26 octombrie este deschisă publicului în orașul Slobozia, iar în perioada 28 – 30 octombrie expoziția va fi prezentă la Iași.
 
Calendarul complet al expoziției ACSINTE.100:

Pitești - Fundația Culturală Ilfoveanu - 10 - 13 octombrie 2018
Slobozia - Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea – 23 - 26 octombrie 2018
Iași - Galeria de artă ”Dana” - 28 - 30 octombrie 2018
Constanța - Muzeul de Artă Constanța – 1 - 3 noiembrie 2018 (09:00 – 17:00)
Timișoara - Miscellaneous Art Center - 12 - 15 noiembrie 2018
Alba Iulia - Casa Forum - 22 - 25 noiembrie 2018
Cluj-Napoca - Turnul Croitorilor - 27 - 29 noiembrie 2018
București - 1 - 4 decembrie 2018.
 
ACSINTE.100 este un proiect organizat de Asociația Culturală Control N, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului.
 
Costică Acsinte, fotograf de război și sergent al Armatei Române, a fotografiat timp de 60 de ani, mai întâi pe front și apoi în Slobozia, unde avea propriul studio - Foto Splendid Acsinte, lăsându-ne moștenire peste 9.000 de negative fotografice pe plăci de sticlă, planfilme și un număr necunoscut de printuri fotografice. Acestea au devenit populare în ultimii ani prin eforturile de restaurare, digitizare și publicare ale Asociației Culturale Atelierele Albe, inițiatoarea proiectului Colecția Costică Acsinte, în colaborare cu Muzeul Județean Ialomița. Prin intermediul proiectului ACSINTE.100, revine în atenția publicului cu o colecție impresionantă și rară de fotografii de pe front.
 
Mai multe informații pe www.controln.ro și pe www.facebook.com/controlN.
Facebook Event: https://www.facebook.com/events/188837535357567/
Intrarea este liberă.
 
Proiect finanțat de: Ministerul Culturii și Identității Naționale
Organizator: Asociația Culturală Control N
În parteneriat cu: Asociația Culturală Atelierele Albe
Cu sprijinul: Muzeului Județean Ialomița
Găzduit de: Muzeul de Artă Constanța, Miscelaneous Arts Center (Timișoara), Casa Forum (Alba Iulia), Turnul Croitorilor - Centru de Cultură Urbană (Cluj-Napoca), Fundația Culturală Ilfoveanu (Pitești), Centrul Cultural UNESCO "Ionel Perlea" Ialomița, Galeria de artă ”Dana” (Iași).
 
Parteneri media: Zile și Nopți, IQads, Smark, Modernism, IQool, Cooperativa Urbană, LiterNet.ro, ZIUA de Constanța.
 
***
Asociația Culturală Control N a fost fondată în 2009 de Oana Răsuceanu (scenarist), Ana Agopian (scenarist) și Iulia Rugină (regizor de film) cu scopul de a înlesni accesul la educație cinematografică în România, de a crea punți între artiștii locali și internaționali, de a sprijini debutul artistic și manifestările creative în zona artelor performative.
 
De-a lungul celor 9 ani de activitate, Asociația Culturală Control N a derulat proiecte în zona filmului, teatrului, dansului, fotografiei și scrierii dezvoltând parteneriate internaționale cu Italia, Franța, Belgia și Polonia.
 
În ultimii 3 ani activitatea Control N s-a extins în zona artelor performative, asociația având în portofoliu 3 producții de teatru-dans originale (Telefonul din colțul străzii, Dorian – inclus în selecția oficială a Festivalului Național de Teatru 2017, Dance Yourself) și o expoziție multimedia dedicată discotecilor comuniste (Disco BTT) – proiect recompensat cu Premiul AFCN 2018 pentru activarea patrimoniului cultural imaterial din România.
 
Experiența de 15 ani în management cultural a celor trei membri fondatori s-a împletit cu o carieră în cinematografie, echipa de scenariști – regizor având în portofoliu 3 filme de lung metraj (Love Building, Alt Love Building, Breaking News) și 12 scurt metraje, proiectate, în total, în peste 70 de evenimente culturale din 30 de țări.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii