Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:28 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat referitor depunere declaraţia 112

ro

24 Feb, 2011 23:00 2254 Marime text

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa (D.G.F.P.) informează că astăzi, 25 februarie, este ultima zi de depunere a declaraţiei D112 pentru obligaţiile aferente lunii ianuarie. Declaraţia unică (D112) cuprinde obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, a impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, informaţii care erau furnizate până la implementarea acestui sistem către patru instituţii (A.N.A.F., C.N.P.A.S., A.N.O.F.M., C.N.A.S.S.).

Nedepunerea sau depunerea cu întârziere a formularului 112 constituie contravenţie şi se sancţionează potrivit prevederilor art. 219 din O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu amendă de 500 - 1.000 pentru persoane fizice, respectiv 1.000 - 5.000 lei pentru persoane juridice. În situaţia în care angajatorul nu depune în mod repetat declaraţia lunară, acesta va fi declarat inactiv, cu consecinţele legale ce decurg de aici.

Conform evidenţelor fiscale ale DGFP Constanta, numărul total de contribuabili ce au obligaţia depunerii D112 (angajatori şi asimilaţi acestora) este 20.206. Dat fiind numărul mare de contribuabili cu obligaţii declarative ce nu au efectuat încă operaţiunile de depunere, conducerea D.G.F.P. Constanta a decis suplimentarea numărului de ghişee până la 51 de unităţi, la care se adaugă 4 ghişee puse la dispoziţie de către Casele de asigurări sociale, respectiv câte 2 ghişee la Casa Judeţeană de Pensii şi 2 la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a postat pe pagina proprie de internet, www.anaf.mfinante.gov.ro, lista adreselor unde sunt localizate ghişeele disponibile.

În plus, s-a decis ca în ziua de 25 februarie a.c. la toate unităţile D.G.F.P. de primire a declaraţiilor să se lucreze în două schimburi, în intervalul orar 08.00-20.00, urmând ca, dacă situaţia o cere, programul să fie prelungit şi după orele 20.00, astfel încât să fie înregistrate declaraţiile de la toate persoanele aflate fizic la ghişee.

Facem precizarea că acelaşi program de lucru va fi şi la sediul D.G.F.P. de pe B-dul I.G. Duca nr.18, la parterul instituţiei primindu-se declaraţii atât pentru persoane fizice cât şi pentru persoane juridice.

Până în seara zilei de 23 februarie au fost depuse 11.958 declaraţii (aproximativ 59,18 % din total).

Până la data de 1 iulie 2011, contribuabilii vor putea depune noul formular fie prin internet, fie la ghişeu, în ultima situaţie prezentând Anexa 1 semnată şi ştampilată, celelalte informaţii urmând să fie livrate pe suport electronic (CD). Declaraţia se depune în forma unui fişier PDF, conform anexei 1 la H.G. nr. 1397/2010, care are ataşat fişierul XML descris în anexa 8 din acelaşi act normativ. Începând cu 1 iulie a.c., depunerea prin internet devine obligatorie.

D112 se completează/validează cu ajutorul programelor de asistenţă puse la dispoziţia contribuabililor gratuit de unităţile fiscale sau descărcate de pe site-ul A.N.A.F.

Depunerea prin internet presupune achiziţionarea unui certificat digital calificat de semnătură electronică emis de furnizorii autorizaţi (CertSign, DigiSign sau TransSped) şi înrolarea acestuia la organele fiscale.

Bogdan Huţucă

Director executiv

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii