Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:37 22 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat DIICOT

ro

21 Jan, 2014 18:59 646 Marime text
Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sălaj  împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj şi Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj au efectuat în data de 20.01.2014 un număr de 20 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Sălaj, Covasna, Maramureş şi Satu Mare, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate, structurată pe mai multe paliere,  specializată în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală.        

În cauză există suspiciunea rezonabilă că membrii grupării, începând cu anul 2008, au achiziţionat diferite produse, în cantităţi foarte mari,  (materiale de construcţie,  îngrăşăminte chimice, calculatoare, laptopuri, sisteme tip DVD, camere video, etc.) de la mai multe depozite de pe raza judeţelor Sălaj, Cluj, Satu Mare, Bihor, Maramureş, Braşov, Prahova, pe care le-au plătit  cu file CEC sau Bilete la Ordin fără a avea acoperirea necesară.
          Ulterior, bunurile erau vândute de către o parte din membrii grupării  altor membrii ai acestui grup infracţional, care  deţineau depozite şi care le comercializau pe  piaţa neagră  la un preţ de aprox. 50% din valoarea reală a acestor bunuri.

         S-a stabilit faptul că, societăţile folosite de către membrii grupării nu au desfăşurat niciun fel de activitate productivă sau comercială reală, acestea fiind înfiinţate sau preluate doar în scopul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune şi evaziune fiscală.
          Prejudiciul cauzat până în prezent este de  600.000 euro, fiind identificate 50 de părţi vătămate.
          Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare au fost ridicate mai multe documente contabile, peste 40.000 euro, ştampile ale unor societăţi comerciale folosite pentru activitatea de inducere în eroare şi instrumente de plată.

         Procurorii D.I.I.C.O.T – Biroul Teritorial Sălaj au dispus măsura preventivă a reţinerii faţă de 9 persoane, urmând a fi prezentaţi Tribunalului Sălaj cu propunere de arestare preventivă, au solicitat arestarea preventivă, în lipsă, pentru două persoane care s-au sustras urmăririi penale şi au dispus alte măsuri preventive faţă de 2 persoane.
          Suportul de specialitate a fost asigurat de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.
         Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Jandarmeriei Române.
          Menţionăm că persoanele cercetate în prezenta cauză beneficiază de garanţia legală şi  constituţională a prezumţiei de nevinovăţie.

Ti-a placut articolul?

Comentarii