Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:55 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protest!

ro

15 Jun, 2012 04:11 3672 Marime text
Noua Republică protestează împotriva tentativei USL de a muta Institutul Cultural Român (ICR) dintr-o zonă de profesionalism cultural şi managerial într-o sferă intens politizată. Ordonanţa de urgenţă pregătită de Guvernul Ponta urmăreşte atât înlocuirea preşedintelui ICR, cât şi modificarea componenţei consiliului de conducere al instituţiei amintite.

USL forţează schimbarea conducerii ICR prin trecerea instituţiei din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului. Preşedintele ICR ar urma să fie numit prin votul senatorilor, care vor avea un cuvânt greu de spus şi în desemnarea membrilor consiliului de conducere.

Iniţiativa USL pare cu atât mai problematică cu cât procedura actuală de desemnare a preşedintelui ICR a fost stabilită în timpul guvernării Năstase (2003). Inconsecvenţa actualilor reprezentanţi ai puterii trădează adevăratele resorturi ale acestei acţiuni, care se înscrie în efortul mai larg al USL de redobândire a controlului asupra unor instituţii publice importante şi eliminare a personalităţilor indezirabile aflate la conducerea acestora (vezi şi cazul IICCMER).

Noua Republică salută activitatea excepţională a lui Horia Roman Patapievici ca preşedinte al Institutului Cultural Român în perioada 2005-2012. O dovadă a meritelor sale deosebite o reprezintă alegerea lui Horia Roman Patapievici în funcţia de preşedinte al reţelei institutelor culturale europene (EUNIC), constituită la propunerea British Council şi din care mai fac parte Institutul Cervantes, Institutul Francez sau Goethe Institut.

În domeniul politicilor culturale, prioritatea momentului este - în opinia Noii Republici - o lege a mecenatului menită să ofere facilităţi fiscale tuturor investitorilor privaţi în acţiuni culturale şi educaţionale, în salvarea patrimoniului şi exportul de cultură în străinătate.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii