Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:12 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noul server mainframe IBM zEnterprise introduce capabilitati de Smarter Computing pentru companii si organizatii guvernamentale

ro

14 Jul, 2011 13:25 954 Marime text

Noul server mainframe IBM zEnterprise introduce capabilitati de Smarter Computing pentru companii si organizatii guvernamentale din piete emergente si pentru clienti mid-size din intreaga lume

· Noul sistem z114 este creat pentru a  consolida  aplicatii de la sute de servere x86
· Sistemul costa cu 25% mai putin si este cu 25% mai performant decat serverele IBM z10 BC
· Caracteristici de top sunt disponibile pe un sistem entry level
· Sistemul ofera capabilitatea de a integra si administra aplicatii pe sisteme blade System x
· Sistemul este creat pentru a oferi capabilitati de Smarter Computing

ARMONK, N.Y., 12 iulie 2011 – IBM (NYSE: IBM) a anuntat astazi un nou server – o versiune performanta a sistemului IBM zEnterprise, cel mai scalabil sistem mainframe creat de IBM – pentru ca organizatiile, in special companiile si organizatiile guvernamentale din pietele emergente din Asia, Africa si de pe alte continente sa beneficieze de capabilitatile inovative unice ale sistemului mainframe.

Noul sistem mainframe IBM zEnterprise 114 a fost creat dupa ce sistemele zEnterprise au fost implementate in cadrul celor mai mari banci, companii de asigurari si organizatii guvernamentale in iulie 2010. Noul server, ce permite organizatiilor mid-size sa beneficieze de avantajele unui mainframe ca sistem de baza pentru centrele de date, costa cu 25%1 mai putin si este cu 25%2 mai performant decat predecesorul sau, serverul System z10 BC. Clientii pot consolida aplicatii de la 40 de procesoare x86 ce ruleaza aplicatii Oracle in cadrul unui sistem z114, folosind doar trei procesoare ce ruleaza Linux3. Pe durata a trei ani, costurile totale de intretinere a echipamentelor hardware, software si a serviciilor de suport pentru noul sistem z114 sunt cu 80% mai mici si ofera procente similare de economisire a spatiului si a energiei electrice utilizate3, in comparatie cu serverele consolidate.

Noul mainframe IBM – zEnterprise 114 reprezinta un sistem atractiv pentru organizatiile din pietele emergente ce experimenteaza o crestere rapida a  serviciilor de banking, retail, dispozitive mobile, servicii guvernamentale si alte domenii. Aceste organizatii se confrunta cu volume mari de date si doresc sisteme de calcul care sa le ajute sa eficientizeze operatiunile, sa inteleaga mai bine cerintele clientilor, sa optimizeze deciziile in timp real si sa reduca riscurile.

De asemenea, IBM introduce noi caracteristici ce permit sistemului zEnterprise sa integreze si sa optimizeze aplicatii  pe platforme aditionale. IBM introduce suport pentru sisteme blade System x integrate in sistemul zEnterprise. Aceste sisteme blade System x pot rula aplicatii Linux x86, si in viitor vor putea rula aplicatii Windows. Cu aceste capabilitati, sistemele zEnterprise intre care se afla si z114 pot ajuta la simplificarea activitatilor centrelor de date prin intermediul capabilitatilor de a administra aplicatii pe sisteme mainframe, servere POWER7 si servere System x, ca un singur sistem. Folosind zEnterprise Blade Center Extension (zBX), clientii pot extinde calitatile sistemelor mainframe, precum administrarea si flexibilitatea, catre procese ce ruleaza pe platforme multiple.

Companii mici precum Payment Solutions Providers, Inc – furnizor de servicii de procesare a cardurilor de credit – folosesc pentru prima data sisteme mainframe pentru a consolida multiple servere HP intr-un singur sistem mainframe IBM Business Class ce foloseste doar 2 procesoare. Capacitatea de stocare suplimentara implementata in serverul mainframe indeplineste cerintele in continua crestere ale clientilor fara a creste dimensiunea infrastructurii IT.

Serverele IBM System z sunt folosite pentru prima data in piete emergente precum Africa. Organizatii guvernamentale si companii din Camerun, Senegal si Namibia au achizitionat recent servere IBM mainframe.

zEnterprise 114
Folosind sistemul z114, clientii pot incepe de la configuratii mici si pot accesa capacitatea suplimentara implementata in servere in functie de cerinte, fara a creste dimensiunea centrelor de date, complexitatea si costurile de administrare ale sistemelor. Noul sistem z114 poate consolida aplicatii ce ruleaza pe sute de servere x86.

Sistemul z114 include pana la 14 dintre cele mai performante microprocesoare, dintre care 10 pot fi configurate pentru aplicatii dedicate. Aceste aplicatii dedicate, precum System z Application Assist Processor (zAAP), System z Integrated Information Processor (zIIP) si Integrated Facility for Linux (IFL) sunt create pentru a integra noi aplicatii si tehnologii Java, XML si Linux cu aplicatiile existente, dar si pentru a optimiza resursele sistemului si pentru a reduce costurile de intretinere a serverelor mainframe. De exemplu, folosind un sistem complet configurat ce ruleaza Linux pentru System z, clientii pot crea si intretine un server virtual Linux in sistemul z114 la costuri de pana la 500 de dolari pe an4.

Sistemul z114 ofera imbunatatiri ale performantelor cu pana la 18%5 fata de predecesorul sau din gama serverelor System z, z10 BC, si imbunatatire cu pana la 25%6 pentru aplicatii ce folosesc intensiv puterea de calcul a microprocesoarelor, prin intermediul unor imbunatatiri ale compilatorului.

Sistemul z114 ruleaza cele mai recente sisteme de operare zEnterprise, printre care se afla si z/OS V 1.13 anuntat astazi. Aceasta noua versiune introduce noi capabilitati de implementare a aplicatiilor software si de administrare a sistemului. De asemenea, sistemul de operare z/OS V1.13 ofera autonomie imbunatatita si caracteristici de detectie a erorilor, precum si cele mai recente tehnologii de criptare si conformitate, extinzand capabilitatile de securitate de top ale sistemului mainframe.

Caracteristici suplimentare de conformitate si criptare, rezultatul unor studii ale departamentului IBM Research, imbunatatesc securitatea datorita unor tehnologii de criptografie implementate in serverele System z, prin crearea echipamentelor hardware ce prezinta capabilitati de criptare.

Sisteme hibride de calcul
Pentru a simplifica administrarea centrelor de date si pentru a reduce costurile, IBM anunta capabilitatea de a integra si administra aplicatii de pe servere IBM System x ce ruleaza Linux in cadrul sistemelor zEnterprise7. IBM va implementa si suport pentru Microsoft Windows pe servere System x.

Aceasta capabilitate este furnizata prin intermediul IBM zEnterprise Unified Resource Manager si IBM zEnterprise BladeCenter Extension (zBX), ce permit clientilor sa integreze administrarea resurselor zEnterprise System ca un singur sistem si sa extinda capabilitatile sistemului mainframe, precum administrarea si flexibilitatea, catre procese ce ruleaza pe alte servere.

Sistemul zEnterprise poate integra si administra numeroase aplicatii comerciale pe sisteme blade IBM POWER7 si System x; poate integra aplicatia IBM Smart Analytics Optimizer pentru a analiza datele mai rapid, la costuri mai reduse per tranzactie, si aplicatia IBM Websphere DataPower XI50 pentru a integra procese bazate pe aplicatii web.

Un numar maxim de 112 sisteme blade pot fi integrate si administrate in cadrul zBX. Mai multe  tipuri de sisteme blade pot fi combinate in cadrul aceluiasi sistem BladeCenter.

Noi optiuni de finantare

IBM Global Financing ofera optiuni atractive de finantare pentru clientii IBM existenti, ce vor sa implementeze sistemul z114, dar si pentru clienti ce folosesc servere HP si Oracle.

Pentru clientii ce folosesc System z, IBM Global Financing (IGF) poate rascumpara sistemele vechi si poate implementa sistemul z114 pe baza unui sistem de leasing, ce ofera posibilitatea platii esalonate. IGF va elimina si recicla aceste sisteme invechite in concordanta cu legile si reglementarile de mediu si va plati clientilor suma aferenta serverelor HP si Oracle-Sun inlocuite. De asemenea, IGF ofera clientilor posibilitatea de a incepe plata echipamentelor hardware si software sau a serviciilor dupa 6 luni de la data achizitionarii lor.

De asemenea, IGF ofera finantare cu 0% dobanda pentru 12 luni pentru orice aplicatie IBM Software, intre care se regasesc si aplicatiile IBM middleware pentru z114, precum Tivoli, Websphere, Rational, Lotus si aplicatii de Analytics.

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa accesati www.ibm.com/systems.

1 – Pretul de pornire pentru serverul z114 este de 75.000 de dolari, in comparatie cu 100.000 de dolari pentru sistemul z10 Business Class anuntat in luna octombrie 2008. Pretul poate varia in functie de locatie. IBM z114 va fi livrat incepand cu sfarsitul acestui trimestru.
2 – Sistemul z114 va furniza o crestere cu 25% a performantelor aplicatiilor ce folosesc intensiv puterea de calcul a procesorului, crestere datorata unor imbunatatiri ale compilatorului, odata cu trecerea de la sistemul de operare z/OS 1.09 la sistemul z/OS 1.12.
3 – Rezultate obtinute in urma consolidarii unor servere x86 ce ruleaza aplicatii Oracle, incluzand costurile echipamentelor hardware, software, serviciilor de suport software, serverelor pe o perioada de trei ani, in care sunt incluse costurile de licentiere si suport pentru z/VM, si costurile de mentenanta hardware.
4 – Rularea sistemului de operare Linux pe servere virtuale System z poate costa: mai putin de 1370 de dolari intr-o perioada de trei ani; mai putin de 460 dolari pe an; mai putin de 1,25 dolari pe zi. Rezultatele sunt obtinute in functie de preturile stabilite de US Enterprise Linux Server. Preturile pot varia in functie de locatie. Configuratia modelului pentru care au fost prezentate rezultatele au inclus 10 nuclee de procesare IFL ce ruleaza aplicatii ce echivaleaza cu 31 de servere virtuale pe fiecare nucleu. Configuratia a inclus echipamente hardware zEnterprise si software de virtualizare z/VM. Nu include sistemul de operare Linux si software middleware.
5 – Capacitatea si performantele relative sunt comparate cu nivele software similare, masurate de IBM Large System Performance Reference (LSPR) ce folosesc sistemul de operare z/OS 1.11. Rezultatele pot varia.
6 – Sistemul z114 va evidentia o imbunatatire cu 25% a performantelor, in functie de masuratori si proiectii, pentru aplicatii ce solicita intensiv procesorul, atunci cand este insotit de imbunatatiri ale compilatorului, odata cu trecerea de la XL C/C++ V1R9 la V1R12.
7 – Sistemele blade System x 86 vor fi disponibile incepand cu data de 26 septembrie 2011.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii