Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:43 23 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Servicii de curățenie în SRTFC Constanța Euro Construct SA a mai „prins” un contract cu CFR Călători SA (document)

ro

14 Jan, 2016 00:00 4627 Marime text
Pentru că modalitatea cea mai transparentă de a face cunoscute licitaţiile publice este cea online, ZIUA de Constanţa prezintă achiziţiile din Regiunea Sud-Est în cel mai accesibil şi uşor format. Firme norocoase, firme mai puţin norocoase în adjudecarea contractelor pe bani publici. Societăţi patronate de persoane care au legături directe cu instituţiile publice, „norocoasele“ se îmbogăţesc de la an la an, în timp ce alte firme nu au nicio şansă la achiziţiile publice. Contracte câştigate de firme deja celebre, contracte adjudecate de firme care se află la primele reuşite şi contracte obţinute de societăţi nou înfiinţate.
 
Despre toate procedurile publice cu impact asupra judeţului Constanţa, cine şi ce cumpără, cine şi cât câştigă puteţi citi accesând categoria „Combaterea criminalităţii în achiziţiile publice“.


SNTFC „CFR CALATORI” SA a atribuit un contract de „salubrizare dormitoare cf subunități Sucursala Regională de Transport Feroviar de Călători (SRTFC) Constanța și sedii administrative și spălătorie și curățătorie uscată lenjerie dormitoare personal cf din Stațiile Slobozia și Tulcea”.
 

Potrivit anunțului de atribuire cu numarul 165802/12.01.2016, locul principal de prestare este: „St Slobozia, St Tulcea, St Constanța – Grupa Tehnica, St Mangalia, St Constanța și Sediul SRTFC Constanța”. Descrierea succinta a contractului constă în „salubrizare dormitoare cf subunități SRTFC Constanța și sedii administrative și spălătorie și curățătorie uscată lenjerie dormitoare personal cf din Stațiile Slobozia și Tulcea”.
 
Valoarea totală finală a contractului este de 234.988,35 de lei. Operatorii economici cărora le-a fost atribuit contractul sunt SC Euro Construct SA și Astru Grup SRL.

Despre firmele câștigătoare

SC Euro Construct SA are sediul social pe strada Justiţiei nr 20, din Constanţa. Firma a fost înfiinţată în 2002 şi are un capital social de 200.000 lei.
 
Euro Construct SA este o obişnuită a licitaţiilor publice, fiind deţinută în proporţie de 87,25% de către Tudor Vlad, afaceferist cu vechime şi numeroase funcţii de conducere în structurile CFR. Tudor Vlad a fost chiar şi director general al SNTFC CFR Călători SA, în perioada 2005 - 2006, iar în 2007 a fost numit de ministrul de atunci al Transporturilor, Radu Berceanu, preşedinte al Autorităţii Feroviare Române (AFER). În 2009, PSD l-a nominalizat pentru şefia Regionalei Constanţa a CFR Călători, iar ultimele informaţii publice despre el îl arătau, în 2010, director al CFR Ferry Boat SA, structură din cadrul CFR Marfă.
 
Tudor Vlad nu este însă singurul afaceferist din Euro Construct SRL Constanţa, firmă în care se mai află Constantin Străinu (fondator), cu 5,69%, Gheorghe Şerbănescu (fondator), cu 1,01%. Ovidiu Mugurel Cherţ, cu 5,04%, Nicoleta Papuc, cu 5,04%, Niculina Bolchiş (fondator), cu 1,01%, potrivit datelor furnizate de Registrul Comerțului în data de 13 ianuarie. Până în octombrie 2012, asociatul majoritar al Euro Construct era Vasile Ivanof, fost consilier local PPDD în Medgidia, care şi-a cedat părţile sociale către Tudor Vlad.
 
Dintre ceilalţi asociaţi, cel mai cunoscut este Constantin Străinu, de asemenea fost angajat CFR, care mai deţine firme precum România Euroest şi Eurofer Trans, câştigătoare a numeroase contracte cu societăţile naţionale de căi ferate. Până în martie 2013, cenzor al Euro Construct SA Constanţa era Daniela Ţăranu, soţia lui Horia Gabriel Ţăranu, şeful CFR Călători Constanţa.
 
Papuc Nicoleta este director economic, Vlad Tudor este conducător şi administrator. Obiectul de activitate al firmei este „lucrări de construcţii a căilor ferate de suprafaţă şi subterane”.
 
„Este o tipologie a comiterii unor fapte de corupţie. Am sesizat că în multe dosare care privesc fapte de achiziţii publice sau licitatii trucate, există o relaţie între cei care deţin funcţii importante şi anumiţi oameni de afaceri. În anumite zone, în anumite oraşe, doar o anumită firmă caştigă întotdeauna licitaţiile, doar ea putea să cheltuiască banul public. În ultima perioadă, am observat că se interpun persoane apropiate funcţionarului public sau omului de afaceri, unii ştiu la ce sunt folosiţi, îşi folosesc conturile, anumite proprietăţi“, a declarat procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, într-un interviu acordat unei agenţii.
 
Astru Grup SRL este o firmă înființată în anul 2007 cu sediul social în municipiul Brăila. Potrivit datelor furnizate de Registrul Comerțului în data de 13 ianuarie, asociați și administratori în firmă sunt Tamara Cristina Dumitrescu și Dumitrescu I. Claudiu – Stelian. Firma are ca principală activitate „activităţi generale de curăţenie a clădirilor”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii