Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:42 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Costul proiectului este imens A fost semnat contractul pentru proiectarea parcului DN3C Constanța (DOCUMENTE)

ro

17 Feb, 2023 16:08 3354 Marime text


În vara anului trecut, Primăria Municipiului Constanța alături de Ordinul Arhitecților din România (OAR), cu sprijinul Filialei Teritoriale OAR Dobrogea au lansat în luna august Concursului Internațional de Soluții „Parc DN3C”.

Scopul concursului este selectarea celei mai bune soluții în vederea amenajării viitorului Parc DN3C din Constanța, în vederea atribuirii contractului de proiectare.

Juriul a fost  format din: arhitect peisagist Victor Dijkshoorn - Olanda, arhitect Mircea Munteanu - România, arhitect Irina Băncescu - România, arhitect urbanist Sorin Manea - România, arhitect Calotă Răzvan Adrian - România, arhitect peisagist Helli Pangalou - Grecia, arhitect Esenghiul Abdul - România, arhitect urbanist Andreea Tănase, membru supleant, România, arhitect Marius Șocarici, membru supleant, reprezentant al Filialei Teritoriale Dobrogea a OAR, România.
 
Câștigătorul a fost anunțat pe 17 octombrie 2022.

Astăzi a fost semnat contractul pentru proiectare parcului, doar studiul de fezabilitate și documentație de avizare este în valoare de 1.725.000 lei. Acestei sume i se adaugă alți 575.000 lei care reprezintă definitivarea conceptului în acord cu soluția câștigătoare la concursul de soluții. Și urmează și alte șapte faze ale proiectului, vezi foto:



Suma totală pentru partea tehnică de realizare a acestui parc este de 5.700.000 lei fără TVA, respectiv 1.140.000 euro fără TVA. Din partea Primăriei Constanța, contractul nu a fost semnat de primar, ci de city-managerul Felicia Ovanesian.

Echipa de arhitecți de la STARH a mai câștigat anul trecut și Concursul Internațional de Soluții  pentur "Piața Sfatului Brasov Central Square", competiție ce a avut ca obiectiv principal contractarea, de către Primăria Municipiului Brasov, a serviciilor de proiectare a noii Piețe a Sfatului, din Brașov, contract estimat la 1,48 milioane de lei (fără TVA).

Aceeași firma a mai participat și la concursul național de soluții pentru amenajarea Parcului Bună Ziua din Cluj Napoca.

Premiul cel mare a revenit firmei Punct Birou de Arhitectură SRL iar echipa de la STARH – Arhitectura, Construcții, Design SRL a ieșit pe locul al doilea.

Cei de la STARH a vrut să proiecte și noul sediul al Muzeului de Istorie Națională a României, însă procedura de atribuire a fost anulată.
Nu în ultimul rând, STARH – Arhitectura, Construcții, Design SRL au mai câștigat o mențiune anul trecut în cadrul concursului de soluții pentru Parcul Est din Cluj Napoca.
 
De la Primăria Constanța vor încasa pentru premiul cel mare suma de 1.167.750 EUR fără TVA , respectiv 5.751.402,30 lei.

Câștigătorii concursului de proiecte și al contractului de proiectare - studiu de fezabilitare și documentație de avizare lucrări sunt cei de la Starh- Arhitectura Construcții Design SRL din București.



Despre Starh - Arhitectura Construcții Design SRL

Potrivit www.confidas.ro, societatea  cu sediul în sectorul 6 București. Iar în ultimul an fiscal a raportat o cifră de afaceri de 1.469.612 lei, profit de 314.469 lei la 4 angajați dar și datorii de 544.400 lei.

Asociați majoritari sunt: Florian Stanciu și Maria-Iulia Stanciu care au și calitatea de administratori. Asociați minoritari sunt: Cosmin Valentin Georgescu, Octavian Bîrsan, Cosmin Gălățianu și Alexandru-Cristian Beșliu, potrivit aceleiași surse.

Compania nu figureaza cu alte contracte din achiziții publice.


36 de ha de parc realizate în mai multe etape
 
Amplasamentul avut în vedere pentru realizarea parcului se găsește în nord-estul teritoriului administrativ al Municipiului, într-o zonă liberă de construcții care urmează să se dezvolte în baza Planului Urbanistic Zonal – Regenerare și Revitalizare Urbană Zona DN3C (autor SC Agorapolis SRL), comandat de Primăria Municipiului Constanța și aflat în faza de elaborare.

Aria de intervenție este delimitată în planurile anexate și poate fi citită ca sumă a două forme neregulate tangente — asemănătoare unui trapez – zona A (aprox. 22ha) și, respectiv, unui triunghi – zona B (aprox.14,5 ha) — întinse de-a lungul unei axe NV–SE.
 
În total suprafața astfel delimitată este de 367.653 mp.

Prin CU 542 din 31 martie 2022, Municipiul Constanța a solicitat și obținut documentul pentru Construire Parc DN3C care va lega Constanța de Ovidiu.
 
Totuși, Urbanismul a decis că certificatul nu poate fi utilizat până nu este întocmit Planul Urbanistic Zonal.
 
Așadar, prin CU 542 din 31 martie 2022, Municipiul Constanța a solicitat și obținut documentul pentru Construire Parc DN3C din municipiul Constanța, însă nu poate fi utilizat „ Întrucât este necesară întocmirea și aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), cu respectarea prevederilor din Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, cu modificările și completările ulterioare”.
 
Parcul va fi amplasat în zona delimitată de DN3C, DC89, cale ferată, drumuri de exploatare și proprietăți private – zona de legătură între UAT Ovidiu și Municipiul Constanța.
 
Pe 30 septembrie 2021, a fost adoptată hotărârea de CLM pentru aprobarea documentației tehnico-economice, faza studiu prefezabilitate pentru „Amenajare parcuri urbane publice noi de mari dimensiuni în municipiul Constanța (unul de cca 40-50 HA și unul de cca 20 HA) în vederea extindetrii suprafețelor de spații verzi din municipiul Constanța, protejarea și gestionarea durabilă a acestora, în scopul creșterii standardelor de viață ale constănțenilor și al conformării la obligația de a asigura suprafața minimă de spațiu verde/locuitor”.
 
Parcul va dispune de mai multe zone, astfel : Pentru bicicliști – traseu pistă dedicată bicicletă în jurul parcului, trasee separate de cele pentru pietoni pentru a reduce conflictele în trafic și zone de parcare biciclete Pentru sportive – zonă pentru atletism, stadion cu pistă de atletism/jogging, terenuri de tenis de câmp, zonă tenis de masa, perete pentru cățărări, zonă de fitness în aer liber, terenuri pentru padel/squash outdoor Pentru copii mici și părinți – zonă de loc de joacă cu dotări clasice – tobogane, leagăne, balansoare, zonă cu groapă de nisip, ansamblu de joacă – tip castel/fortăreață, zonă cu dotări interactive pentru stimulare simțuri și învățare, zonă de joacă cu apă Pentru elevi/studenți – terenuri multi-sport (basket/mini fotbal/handbal/volei), zonă de Aventura-park – cățărări în copaci, tiroliană, trasee etc.) Pentru vârstnici – zonă de socializare cu mese pentru șah, grădină terapeutică Pentru cupluri tinere fără copii și alte categorii de vizitatori: teren minigolf, zonă amenajare hamace în aer liber, cinema în aer liber Mini grădină botanică, etc. 

În secțiunea „Documente“ puteți consulta anunțul de atribuire a contractului, de pe licitatiapublica.ro.

Despre toate procedurile publice cu impact asupra județului Constanța, cine și ce cumpără, cine și cât câștigă puteți citi accesând categoria „Combaterea criminalității în achizițiile publice“.
 
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii