Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:09 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANC reglementeaza piata de broadcasting - 04.03.2009

ro

04 Mar, 2009 22:53 968 Marime text

                                                                                                                               
COMUNICAT DE PRESĂ
04.03.2009

ANC reglementează piaţa de broadcasting

“Regulile jocului pe piaţa de broadcasting au fost stabilite. În urma finalizării procesului de consultare, am adoptat primele reglementări pe piaţa de broadcasting, am desemnat SNR ca fiind operator cu putere semnificativă şi îi impunem obligaţii care vor duce la eliminarea problemelor concurenţiale pe care le-am identificat pe această piaţă”, a declarat preşedintele ANC, Liviu Nistoran.
Decizia privind identificarea pieţelor relevante ale serviciilor de transmisie în format analogic prin intermediul sistemelor radioelectrice terestre a serviciilor publice de programe de televiziune şi radiodifuziune a fost transmisă spre publicare în Monitorul Oficial al României ieri, 3 martie 2009 şi va intra în vigoare la data publicării. După intrarea în vigoare a acestei decizii, ANC va comunica SNR decizia de desemnare ca operator cu putere semnificativă pe această piaţă şi obligaţiile care i se impun.
În urma analizelor de piaţă realizate, s-a constatat că există indicii cu privire la existenţa unor potenţiale probleme concurenţiale în acest sector, probleme cauzate, în principal, de poziţia de monopol deţinută de SNR pe piaţa transmisiei în vederea asigurării recepţionării de către public a programelor de televiziune şi radiodifuziune ale Societăţilor Române de Televiziune şi de Radiodifuziune.
ANC va impune în sarcina SNR obligaţia de control al tarifelor şi de fundamentare a tarifelor în funcţie de costuri. În acest scop, ANC va consulta şi va adopta un regulament privind dezvoltarea unui model de calculaţie a costurilor, urmând ca, în termen de cel mult un an de la adoptare, SNR să dezvolte şi să implementeze acest model. Până la data implementării modelului de calculaţie a costurilor, SNR va avea dreptul de a majora tarifele pentru serviciile reglementate o singură dată şi numai cu acordul prealabil al ANC.
Pieţele serviciilor de transmisie în format analogic prin intermediul sistemelor radioelectrice terestre a serviciilor publice de programe audiovizuale cuprind transmisia iniţială în format analogic prin intermediul sistemelor radioelectrice terestre a serviciilor publice de programe audiovizuale la nivel naţional şi local, transportul acestor servicii de programe prin reţelele de comunicaţii electronice şi transmiterea finală, în integralitate şi fără nicio modificare, a acestor programe în vederea recepţionării de către utilizatorii finali. În funcţie de caracteristicile diferite ale furnizării serviciilor de programe de televiziune, respectiv de radiodifuziune, ANC a identificat trei pieţe relevante susceptibile de reglementare.
Autoritatea Nationala pentru Comunicatii este instituţia care stabileşte regulile pentru piaţa de comunicaţii din Romania si veghează la respectarea acestora. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANC vizitati www.anrcti.ro.

Persoană de contact: Raluca MORARU, Director Relaţii Publice, telefon 0372.845.411

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii