Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:14 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANC aplica amenzi pentru incalcarea legii comertului electronic - 24.02.2009

ro

24 Feb, 2009 20:26 1185 Marime text

COMUNICAT DE PRESĂ
24.02.2009

ANC aplică amenzi pentru încălcarea legii comerţului electronic

În cadrul conferinţei de presă dedicate anunţării Planului de acţiuni al Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii pentru anul 2009, Preşedintele ANC, Liviu Nistoran a declarat că una dintre priorităţile ANC pentru acest an este combaterea comunicărilor comerciale nesolicitate şi a spamului.

Cu acest prilej, Preşedintele ANC a anuţat că, în urma finalizării investigaţiilor efectuate de la începutul anului 2009 şi până în prezent Autoritatea a sancţionat contravenţional 8 persoane juridice şi 4 persoane fizice pentru încălcarea dispoziţiilor legii comerţului electronic. De asemenea, ANC are în curs de finalizare şi alte investigaţii privind încălcarea dispoziţiilor Legii nr.365/2002 privind comerţul electronic, republicată.

Astfel, şase companii au fost sancţionate pentru netransmiterea informaţiilor solicitate de ANC conform Legii nr.365/2002: S.C. Prestige Car Imports S.R.L. cu amendă în valoare de 10.000 lei, S.C. Altfel S.R.L. cu amendă în valoare de 5.000 lei, S.C. ALL Educational S.A cu amendă în valoare de 5.000 lei, S.C. Finit Consult & Management S.R.L. cu amendă de 5.000 lei, S.C. Neoti Impex  Com Prod S.R.L. cu 5.000 de lei şi S.C. Evolva Telecom S.R.L. cu 5.000 de lei. Patru persoane fizice au fost, de asemenea, amendate cu sume de câte 5.000 de lei pentru netransmiterea informaţiilor solicitate.

Companiile S.C. Schuller Eh Klar S.R.L. şi S.C. Karpaten Turism S.R.L. au fost amendate cu suma de 1.000, respectiv 5.000 de lei pentru efectuarea de comunicări comerciale nesolicitate.

Până la finele acestei săptămâni, ANC va finaliza încă şase investigaţii aflate în desfăşurare în cazuri de încălcare a legii comerţului electronic.

„Anul trecut am primit peste 1.000 de reclamaţii privind comunicările comerciale nesolicitate şi investigaţiile au ajuns să dureze foarte mult tocmai din lipsa de cooperare din partea celor implicaţi. De aceea am decis să aplicăm amenzi foarte mari pentru cei care refuză în mod repetat să furnizeze informaţiile de care Autoritatea are nevoie pentru finalizarea investigaţiilor,” a declarat Liviu Nistoran, preşedintele ANC.

Investigarea reclamaţiilor privind transmiterea de comunicări comerciale nesolicitate se desfăşoară conform unei proceduri care necesită cooperarea mai multor factori: petentul, pe de-o parte, care trebuie să asigure Autorităţii toate probele pe care aceasta le solicită, dar şi furnizorii de servicii de acces la internet, cărora li se solicită date privind identitatea posesorilor anumitor IP-uri. Într-o ultimă etapă a investigaţiei, persoanei reclamate i se solicită să prezinte dovada acordului destinatarului de a primi comunicări comerciale. Dacă acest acord lipseşte, atunci persoana reclamată poate fi sancţionată cu amenzi contravenţionale de la 1.000 până la 50.000 de lei.

Din Planul de acţiuni al Autorităţii pentru 2009 face parte şi organizarea unei campanii de informare menită să scadă incidenţa comunicărilor comerciale şi a spamului, în general, atât prin descurajarea celor care fac spam, cât şi prin educarea utilizatorilor de e-mail, care se pot proteja mai bine, dacă au suficiente informaţii. În acest scop, ANC a constituit un grup de lucru format din reprezentanţi ai furnizorilor de servicii de acces la internet, ai producătorilor şi distribuitorilor de soluţii de securitate, ai furnizorilor de servicii ale Societăţii Informaţionale şi ai societăţii civile.

Pe parcursul anului 2008, ANC a primit peste 1.000 de plângeri legate de comunicări comerciale nesolicitate şi a aplicat 17 amenzi.

Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii este instituţia independentă care stabileşte regulile pentru piaţa de comunicaţii din România şi veghează la respectarea acestora. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANC vizitaţi www.anrcti.ro.

Persoană de contact: Raluca MORARU, Director Relaţii Publice, tel. 0372.845.411

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii