Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:02 25 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sărbătoarea Sf. Pantelimon în Arhiepiscopia Tomisului

ro

23 Jul, 2015 11:04 805 Marime text
Duminică, 26 iulie 2015, de la ora 8.15, ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Pantelimon și Sf. Mina” din Mangalia.
Procesiune religioasă pe străzile Constanței
Tot duminică, de la ora 18.00, după Vecernia oficiată în Catedrala Arhiepiscopală, IPS Teodosie, împreună cu preoții și credincioșii prezenți, va merge în procesiune cu moaştele Sfântului Pantelimon și ale Sfinților Epictet și Astion, pe următorul traseu: Catedrala arhiepiscopală - str. Revoluției – popas de rugăciune la Biserica Greacă, str. Mircea cel Bătrân, Bulevardul Mamaia – Spitalul Militar (popas de rugăciune) – strada Nicolae Iorga, bulevardul Tomis – Capela Militară, Piața Ovidiu, Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Luni, 27 iulie 2015, începând cu ora 8.30, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală a Tomisului, unde sunt adăpostite sfintele  moaște ale  Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, sărbătorit de Biserica Ortodoxă pe data de 27 iulie.
 
Sfântul Pantelimon este cunoscut drept ocrotitor al medicilor și tămăduitor al bolnavilor. Originar din Nicomidia, s-a născut dintr-un tată păgân şi o mamă creştină, primind numele de Pantoleon, adică „cel întru toate puternic, ca un leu”. După moartea mamei a devenit ucenic al doctorului Eufrosin, de la care a deprins tainele medicinii. Preotul Ermolae i-a descoperit învăţătura de credinţă, apoi l-a botezat, punându-i numele Pantelimon, adică „cel cu totul milostiv”. Prin puterea credinţei Sfântul Pantelimon a tămăduit trupurile şi sufletele multor bolnavi. După chinuri grele a fost decapitat în jurul anului 305, în vremea persecuţiilor declanşate de împăratul Diocleţian.
Moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon au fost aduse din Orient la Catedrala din Constanța de către preotul Dimitrie Popescu în anul 1931, în ziua de Florii.

Ti-a placut articolul?

Comentarii