Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:59 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Prin ochii nostri - Romii in fotografiile lor" - Expozitie de fotografie

ro

29 Sep, 2009 21:32 1563 Marime text

Centrul Cultural American si Muzeul Taranului Roman va invita joi, 1 octombrie, orele 18.00, la vernisajul expozitiei de fotografie „Prin Ochii Nostri - Romii in Fotografiile Lor", care va avea loc la Clubul Taranului (Bd. Kiseleff nr. 3, Intrarea Monetariei). Cuvantul de deschidere va fi rostit de Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark H. Gitenstein, si de directorul general al muzeului, Vintila Mihailescu.

Prin aceasta expozitie, Centrul Cultural American marcheaza incheierea cu succes a unuia dintre proiectele finantate prin intermediul Fondului Ambasadorial de Conservare a Obiectivelor Culturale si duse la indeplinire in perioada 2007 - 2008 de Asociatia pentru Dialog si Educatie Civica (ADEC). Prin acest proiect amplu si ambitios s-a dorit prezentarea nu doar a istoriei recente a romilor din Romania, dar mai ales prezentul lor, aducand intr-o noua lumina bogatia si diversitatea culturii rome de ieri si de astazi din tara noastra.

Proiectul ADEC, implementat in trei orase - Bucuresti, Galati si Timisoara, a dat prilejul unui numar de 75 de romi, cu varste cuprinse intre 13 si 59 de ani, sa fie instruiti in tehnici fotografice de baza, folosind aparate foto digitale, pentru ca apoi sa isi fotografieze comunitatile. A doua parte a proiectului a presupus colectarea de fotografii de familie, vazute ca marturii ale culturii comunitare - cultura care se regaseste si in casele oamenilor, unde se pastreaza inca minunate detalii ale vietii de familie si ale comunitatii. In total au fost scanate peste 800 de imagini. Un numar de 36 de romi ramasi in program au fotografiat peste 10.000 de cadre pana la finalul proiectului. Rezultatul muncii lor asidue, pasiunii si creativitatii participantilor a fost un album educational, intitulat „Prin ochii nostri - romii in fotografiile lor". O parte din fotografiile aparute in acest album le puteti vedea in cadrul expozitiei care poarta acelasi titlu.

Vernisajul va fi urmat de programul artistic al Tarafului din Mirsa.

Accesul la vernisaj se face numai pe baza de invitatie. Jurnalistii pot prezenta un un act de identitate si legitimatia de presa pentru a avea acces la expozitie.

In atasament gasiti lista proiectelor finantate de-a lungul anilor de Ambasada Statelor Unite la Bucuresti prin intermediul Fondului Ambasadorial de Conservare a Obiectivelor Culturale.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii