Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:00 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAI În județul Constanța au fost 65 de sesizări la alegerile din 9 iunie 2024

ro

10 Jun, 2024 13:28 495 Marime text
În urma analizei realizate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne cu privire la modul de îndeplinire a misiunilor desfășurate în contextul alegerilor europarlamentare și locale, atât în timpul orelor de votare, cât și pe parcursul nopții, după închiderea secțiilor de vot, a fost menținut același climat normal de siguranță și legalitate care a caracterizat întreaga perioadă electorală, fără să fie înregistrate incidente grave pe zona de ordine publică.
 
Angajații Ministerului Afacerilor Interne au asigurat intervenția operativă la toate sesizările privind nerespectarea legii, acționând cu obiectivitate și profesionalism în fiecare situație, indiferent de persoanele implicate.
 
În ziua alegerilor au fost sesizare 1.578 de contravenții sau posibile infracțiuni legate de procesul electoral. Dintre acestea, 601 nu s-au confirmat, deci aproape 40%, la acest moment, iar 136 sunt în curs de verificare.
 
Raportat la alegerile europarlamentare și locale anterioare și la aceeași perioadă, numărul de sesizări este în scădere cu 3,2%.
 
11 sesizări nu au fost de competența structurilor MAI și au fost transmise către autoritățile competente: Biroul Electoral Central, Birouri Electorale Județene sau Autoritatea Electorală Permanentă.
 
În ceea ce privește frecvența faptelor sesizate, 13,9 % făceau referire la continuarea campaniei electorale, 9,6% la fraudă la vot, 9,5% la fotografierea sau filmarea buletinului de vot.
 
6,5% dintre sesizări au fost despre posibile infracțiuni de corupere a alegătorilor, iar 5,8 procente semnalau situații de turism electoral.
 
3,9% dintre sesizări au fost despre comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului secției de vot, iar 3,5% procente dintre semnalări se refereau la persoane care au sfătuit alegătorii, la sediul secțiilor de votare sau în perimetrul de 500 de metri, să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral.
 
2,5% dintre sesizări semnalau prezența în cabina de vot și a altei persoane, în afara celei care votează, iar 44,7% de sesizări au privit alte tipuri de fapte.
 
Cele mai multe sesizări au fost înregistrate în județele Dolj (73 de sesizări), Dâmbovița și Mehedinți (cu câte 71) și Constanța (cu 65 de sesizări). De asemenea, în București au fost semnalate 66 de încălcări ale legii în context electoral. 
La nivelul întregii țări,  s-au întocmit dosare penale pentru cercetarea a  391 de posibile infracțiuni.
De asemenea, au fost aplicate 276 de amenzi, în valoare de 323 de mii de  lei, și 233 de avertismente.
 
În cadrul acțiunilor desfășurate în trafic în ziua votului, au fost verificate peste 21.300 de persoane cu aproximativ 17.400 de vehicule, fiind aplicate 4.906 sancțiuni contravenționale și constatate 63 de infracțiuni.
 
Peste 84.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au fost mobilizați sâmbătă și duminică pentru a asigura climatul de ordine publică și protecția secțiilor de vot, transportul materialelor electorale și a dosarelor cu rezultatele votării, precum și pentru a verifica sesizările cu privire la comiterea unor fapte ilegale.

Conducerea Ministrului Afacerilor Interne mulțumește tuturor angajaților care „și-au îndeplinit cu profesionalism misiunile pe parcursul perioadei electorale, și în special în ziua alegerilor”.

În același timp, apreciază responsabilitatea competitorilor electorali și a cetățenilor care au respectat cadrul legal privitor la alegeri.

„Totodată, mulțumim jurnaliștilor care au relatat cu obiectivitate modul în care angajații MAI și-au făcut datoria în perioada electorală și în ziua alegerilor”, încheie reprezentanții MAI.
 

Citește și
Peste 20 de incidente în legătură cu procesul electoral, la Tulcea
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii