Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:05 27 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Activitatea APM Constanţa în perioada 27.02 – 02.03.2012

ro

05 Mar, 2012 15:29 1325 Marime text

02.03.2012

INFORMARE DE PRESĂ

Activitatea APM Constanţa în perioada 27.02 – 02.03.2012

În cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, în săptămâna 27.02 – 02.03.2012 s-au desfăşurat următoarele activităţi:

Compartimentul Proiecte, Relaţii Publice (C.P.R.P.)
S-a asigurat permanent:
- informarea publică directă;
- informarea presei;
- corespondenţa pentru solicitările scrise şi petiţii.
A fost transmisă la ARPM Galaţi Raportarea săptămânală privind acţiunile de mediatizare a activităţii comunicare - apariţii media.
A fost transmisă la ARPM Galaţi Raportarea lunara privind Planul cu actiuni de comunicare.
A fost transmisă la Prefectura Constanta Raportarea lunara privind monitorizarea cooperarii structurilor deconcentrate ale administratiei publice centrale, de pe plan local, cu autoritatile administratiei publice locale.
In data de 27.02.2012, un reprezentant al compartimentului a fost prezent in cadrul unei emisiuni la Radio Sky Constanta. Temele abordate au fost Programul „Casa Verde”, Programul Rabla si evenimentele care vor fi organizate cu ocazia sarbatoririi Lunii Padurii.
In cadrul Programului Casa Verde pentru persoane fizice, sesiunea 2010 a fost depus un dosar de decontare, in total fiind depuse pana in prezent 304 dosare de decontare.

Serviciul Reglementări (S.R.)  
În cadrul Compartimentelor Evaluare Impact (C.E.I.) şi Evaluare adecvată (C.E.A.) s-au eliberat 126 acte de reglementare şi 59 consultaţii tehnice. Participare la dezbaterea publica la sediul Primariei Mereni, in vederea emiterii acordului de mediu pentru SC WESTWIND MERENI SRL. Participare la dezbaterea publica la sediul INCDM GRIGORE ANTIPA, in vederea emiterii acordului de mediu pentru  MELROSE RESOURCES ROMANIA B.V. AMSTERDAM – SUCURSALA BUCURESTI – PROSPECTARE SEISMICA 2D SI 3D – BLOC COBALCESCU . Participare la dezbaterea publica la sediul INCDM GRIGORE ANTIPA, in vederea emiterii acordului de mediu pentru  MELROSE RESOURCES ROMANIA B.V. AMSTERDAM – SUCURSALA BUCURESTI PROSPECTARE SEISMICA 2D SI 3D – BLOC MURIDAVA.

Compartimentul Deşeuri şi Substanţe Chimice Periculoase, Sol şi Subsol (C.D.S.C.P.S.S  
Au fost transmise către ARPM Galaţi raportările privind:
- situaţia operatorilor economici autorizaţi pentru colectare şi dezmembrare/tratare VSU
- situaţia firmelor autorizate sau în curs de autorizare pentru colectarea, transportul şi  tratarea/eliminarea deşeurilor periculoase

În vederea colectării datelor şi informaţiilor privind generarea şi gestionarea deşeurilor în anul 2010, următorii operatori economici au avut obligaţia să completeze chestionare si să le transmită către APM Constanta:
• operatorii economici  care generează mai mult de 5 t/an deşeuri nepericuloase şi/sau 0,1t/an deşeuri periculoase –completează chestionare GD- PRODDES
• operatorii de salubritate/unităţile administraţiei publice locale  – completează chestionare GD- MUN
• operatorii instalaţiilor de tratare a deşeurilor/unităţilor administraţiei publice locale  –completează chestionare GD –TRAT
• operatorii economici care desfăşoară activităţi de colectare/tratare deşeuri în vederea reciclării  -  completează chestionare GD- COLECTARE/TRATARE
• operatorii staţiilor de epurare orăşeneşti şi industriale –completează chestionare GD- NAMOL
Chestionarele sunt în curs de verificare şi introducere în baza de date  MEDIUS.
Au fost aprobate opt Formulare pentru transportul deşeurilor periculoase către operatori economici, din judeţul Constanţa, autorizaţi pentru valorificarea/eliminarea deşeurilor periculoase.

Compartimentul Arii Protejate (C.A.P.)
Se asigură permanent corespondenţa pentru solicitările scrise cu privire la ariile naturale protejate de interes naţional şi din Reţeaua Ecologică Natura 2000.
S-au emis puncte de vedere privind încadrarea, fata de ariile naturale protejate din Judeţul Constanta si impactul  asupra biodiversităţii a obiectivelor propuse pentru avizare/autorizare.

Serviciul  Monitorizare (S.M)
Compartimentul  Monitorizare, Baze de Date (C.M.B.D)
Ca urmare a sarcinilor care revin operatorilor economici care deţin instalaţii care intră sub incidenţa Directivei 94/63/CE transpusă în legislaţia din România prin HG 568/2001 republicată, privind controlul emisiilor de compuşi organici volatili (COV) rezultaţi din depozitarea carburanţilor şi din distribuţia acestora de la terminale la staţiile de distribuţie a carburanţilor s-a monitorizat stadiul conformării  instalaţiilor şi echipamentelor cu prevederile Directivei. A fost asigurată corespondenţa cu privire la actualizarea certificatelor de inspecţie tehnică COV referitoare la respectarea cerinţelor tehnice în exploatare a instalaţiilor, in scopul limitării emisiilor de compuşi organici volatili. 
 S-a realizat validarea zilnică a datelor de calitate a aerului provenite din reţeaua automată de monitorizare. Nu s-au înregistrat depăşiri ale concentraţiilor imisiilor .
S-au transmis la  ARPM- Galaţi, ANPM  - Bucureşti, următoarele raportări:
· Raportarea săptămânală privind Agenda de activităţi a APM Constanţa;
· Raportare lunara privind Fluxul informational in cadrul procedurii situatiilor de urgenta.
S-a asigurat functionarea corespunzatoare a statiilor automate de monitorizare a calitatii aerului prin  validarea datelor rezultate si intocmirea „Buletinului zilnic pentru informarea publicului cu privire la Calitatea aerului în judeţul Constanţa”.

Compartimentul Laborator (C.L.)
AER

În cadrul programului de monitorizare zilnică a calităţii aerului, au fost prelevate probe de pulberi in suspensie, fracţiunile PM10 si PM2,5,  de la staţiile de monitorizare a calităţii aerului amplasate in judeţul Constanta, respectiv localităţile: Constanta – staţiile Casa de Cultura, Fantasio, str. Liliacului, Mangalia, Năvodari - Tabăra, Medgidia.
Probele sunt in lucru pentru determinarea concentraţiilor de metale grele din aer – plumb, cadmiu, nichel, arsen.

Radioactivitate
Rezultatele analizelor de radioactivitate efectuate în regim continuu prin staţiile de radioactivitate Constanţa şi Cernavodă (măsurători beta-globale şi gamma-spectrometrice pentru factorii de mediu), s-au situat sub valorile nivelurilor de notificare operaţionale.

Pentru detalii suplimentare şi orice alte informaţii legate de activitatea APM Constanţa, puteţi contacta pe Monica Bucşan sau Oana Stancovici - Bianu din cadrul Compartimentului Proiecte, Relaţii Publice.

Director Executiv
    Simona CONSTANTIN

 

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii