Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:57 05 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Activitatea APM Constanţa în perioada 04.07 – 08.07.2011

ro

08 Jul, 2011 18:25 1234 Marime text

Activitatea APM Constanţa în perioada 04.07 – 08.07.2011

În cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, în săptămâna 04.07 – 08.07.2011 s-au desfăşurat următoarele activităţi:

Compartimentul Proiecte, Relaţii Publice (C.P.R.P.)
S-a asigurat permanent:
- informarea publică directă;
- informarea presei;
- corespondenţa pentru solicitările scrise şi petiţii.

A fost transmisă la ARPM Galaţi raportarea săptămânală privind articolele de presă care vizează problematica de mediu.
A fost transmisa la ARPM Galaţi raportarea lunară privind Indicatorii pentru valorificarea informaţiilor aferente Comp. PRP.
A fost transmisă la Prefectură raportarea lunară privind Stadiul proiectelor finanţate din fonduri UE.

Programul Casa Verde
În cadrul “Programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire” sesiunea 2010 s-au depus 2 dosare de decontare, în total  fiind depuse pana la aceasta data 131 dosare de decontare..
În cadrul “Programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire” sesiunea 2011 s-au depus 40 dosare de finanţare nerambursabila, in total depunându-se 270 de dosare de finanţare.

Serviciul Reglementări (S.R.)  
În cadrul Compartimentelor Evaluare Impact (C.E.I.) şi Evaluare adecvată (C.E.A.) s-au eliberat 139 acte de reglementare şi  48 consultaţii tehnice. 

Compartimentul Deşeuri şi Substanţe Chimice Periculoase, Sol şi Subsol (C.D.S.C.P.S.S)
Introducerea in baza de date nationala privind deseurile de echipamente electrice si electronice a  datelor transmise de operatorii economici autorizati sa desfasoare activitati de colectare si/sau tratare DEEE.
Operatorii economici autorizaţi pentru colectarea si/sau tratarea DEEE au raportat datele aferente anului 2010 privind cantităţile  de deşeuri de echipamente electrice si electronice colectate si predate spre tratare.
În vederea întocmirii Raportului anual privind starea mediului în judeţul Constanţa, pentru anul 2010, sunt prelucrate date privind Gestionarea deşeurilor (deşeuri municipale, deşeuri industriale şi deşeuri generate din activitaţi medicale)
Au fost aprobat patru Formulare pentru transportul deşeurilor periculoase către operatori economici, din judeţul Constanţa, autorizaţi pentru valorificarea/eliminarea deşeurilor periculoase.

Compartimentul Arii Protejate (C.A.P.)
Se asigură permanent corespondenţa pentru solicitările scrise cu privire la ariile naturale protejate de interes naţional şi din Reţeaua Ecologică Natura 2000.
S-au emis puncte de vedere privind încadrarea, fata de ariile naturale protejate din Judeţul Constanta si impactul  asupra biodiversitatii a obiectivelor propuse pentru avizare/autorizare.


S-a realizat verificarea in teren a starii de conservare a sitului Natura 2000 ROSCI 0071 Dumbraveni Valea Urluia Lacul Vederoasa.

Serviciul  Monitorizare

Compartimentul  Monitorizare, Baze de Date (C.M.B.D)
Ca urmare a sarcinilor care revin operatorilor economici care deţin instalaţii care intră sub incidenţa Directivei 94/63/CE transpusă în legislaţia din România prin HG 568/2001 republicată, privind controlul emisiilor de compuşi organici volatili (COV) rezultaţi din depozitarea carburanţilor şi din distribuţia acestora de la terminale la staţiile de distribuţie a carburanţilor s-a monitorizat stadiul conformării  instalaţiilor şi echipamentelor cu prevederile Directivei. A fost asigurată corespondenţa cu privire la actualizarea certificatelor de inspecţie tehnică COV referitoare la respectarea cerinţelor tehnice în exploatare a instalaţiilor, in scopul limitării emisiilor de compuşi organici volatili. 
             S-a realizat validarea zilnică a datelor de calitate a aerului provenite din reţeaua automată de monitorizare. Nu s-au înregistrat depăşiri ale concentraţiilor imisiilor .
  Se afla în elaborare Raportul anual privind starea factorilor de mediu în judeţul Constanţa pe anul 2010.

S-a transmis la ANPM –Bucuresti si ARPM- Galaţi urmatoarele raportari:
· Raportarea săptămânală privind Agenda de activităţi a APM Constanţa.
· Raportare lunară cu informaţii privind Regiştrii staţiilor automate de monitorizare a calităţi aerului.
· Raportare lunară privind Numărul şi tipul analizelor efectuate la APM Constanţa.
· Raportare lunară privind Evoluţia calităţii aerului.

Compartimentul Laborator (C.L.)
Aer
S-au prelevat probe in vederea determinării de pulberi sedimentabile,pulberi totale in suspensie,emisii si masuratori de sonometrie de la următoarele societăţi :
· SC COMCM SA, Cariera Sibioara - pulberi totale in suspensie, sonometrie
În cadrul programului de monitorizare zilnica a calităţii aerului, au fost prelevate probe de pulberi in suspensie, fracţiunile PM10 si PM2,5,  de la staţiile de monitorizare a calităţii aerului amplasate in judeţul Constanta, respectiv localităţile: Constanta – staţiile Casa de Cultura, Fantasio, str. Liliacului, Mangalia, Năvodari - Tabara, Medgidia. Probele sunt in lucru pentru determinarea concentraţiilor de metale grele din aer – plumb, cadmiu, nichel, arsen.
S-au definitivat buletinele de analiza din săptămâna trecută.
Apa
S-au prelevat probe de apa uzata,apa pluvial si apa acvatoriu la cererea următoarelor societăţi:
· SC ROCRIS SRL, RESTAURANT LIDO, Constanţa – apă uzată
· SC GRAPHTEC DESIGN SRL Constanţa – apă uzată
· SC MINIEARA MEDGIDIA SRL, Cariera Celea Hârşova – apă pluvială
· SC SELGROS CASH & CARRY SRL, Braşov, punct lucru AGIGEA – apă uzată
· APM Constanţa, Cernavodă – precipitaţii
S-au definitivat analizele si buletinele de analiza din săptămâna trecută.
Sol
· Monitorizare zona Năvodari

Radioactivitate
Rezultatele analizelor de radioactivitate efectuate în regim continuu prin staţiile de radioactivitate Constanţa şi Cernavodă (măsurători beta-globale şi gamma-spectrometrice pentru factorii de mediu), s-au situat sub valorile nivelurilor de notificare operaţionale.

În data de 08.07.2011, un grup de studenţi ai Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj Napoca care se aflau în practică de studiu, au efectuat o vizită la sediul APM Constanţa, unde Domnul Director le-a relatat despre atribuţiile agenţiei şi au făcut un tur al instituţiei.

Pentru detalii suplimentare şi orice alte informaţii legate de activitatea APM Constanţa, puteţi contacta pe Monica Bucşan sau Oana Stancovici - Bianu din cadrul Compartimentului Proiecte, Relaţii Publice.

DIRECTOR EXECUTIV,
Senol ZEVRI

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii