Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:45 17 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Activitatea Agentiei pentru Protectia Mediului Constanţa în perioada 18.06 – 22.06.2012

ro

22 Jun, 2012 18:24 1578 Marime text

18.06.2012

INFORMARE DE PRESĂ
Activitatea Agentiei pentru Protectia Mediului  Constanţa în perioada 18.06 – 22.06.2012


În cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, în săptămâna 18.06 – 22.06.2012 s-au desfăşurat următoarele activităţi:

Compartimentul Proiecte, Relaţii Publice (C.P.R.P.)
S-a asigurat permanent:
- informarea publică directă;
- informarea presei;
- corespondenţa pentru solicitările scrise şi petiţii.
A fost transmisă la ARPM Galaţi Raportarea săptămânală privind acţiunile de mediatizare a activităţii comunicare - apariţii media.
A fost transmisa la ARPM Galați raportarea solicitările de informații privind mediul deținute de autoritățile publice.
In cadrul Programului Casa Verde sesiunea 2011 a fost depus 1 dosar de decontare, in total fiind depuse pana la aceasta data 24 de dosare de decontare.

Serviciul Reglementări (S.R.)
 
În cadrul Compartimentelor Evaluare Impact (C.E.I.) şi Evaluare adecvată (C.E.A.) s-au eliberat 45 acte de reglementare şi 29 consultaţii tehnice.
In datele de 18.06.2012 si 19.06.2012, reprezentantii APM Constanta au participat la dezbaterea publica organizata de ABADL, la Hotel Malibu si Hotel Europa, ora 16.00,  in vederea emiterii acordului de mediu pentru proiectul – REABILITARE SI CONSOLIDARE TARM MAREA NEAGRA S, CENTRU, N, MAMAIA si ZONA EFORIE NORD.


Compartimentul Deşeuri şi Substanţe Chimice Periculoase, Sol şi Subsol (C.D.S.C.P.S.S)
  Au fost transmise către ARPM Galaţi :
- fluxul deşeurilor. Conform raportărilor operatorilor economici autorizaţi, în luna mai 2011, la nivelul judeţului Constanţa, au fost colectate: 599,486 tone deşeuri PET, 572,448  deşeuri de materiale plastice, 777,967 tone deşeuri carton şi hârtie, 493,74 tone anvelope uzate, 3443,9 tone deşeuri de sticlă, 184,078 tone uleiuri uzate si 2515,88 tone deşeuri lemnoase
- situatia operatorilor economici autorizati pentru activitatile de colectare si tratare DEEE
- raportarea privind stadiul închiderii crematoriilor,
- situaţia firmelor autorizate sau în curs de autorizare pentru  transportul şi eliminarea finală (incinerare) a deşeurilor rezultate din activitatile unitatilor medicale,
- situaţia firmelor autorizate sau în curs de autorizare pentru  incinerarea deşeurilor
În vederea colectării datelor şi informaţiilor privind generarea şi gestionarea deşeurilor în anul 2010, următorii operatori economici au avut obligaţia să completeze chestionare si să le transmită către APM Constanta:
• operatorii economici  care generează mai mult de 5 t/an deşeuri nepericuloase şi/sau 0,1t/an deşeuri periculoase –completează chestionare GD- PRODDES
• operatorii de salubritate/unităţile administraţiei publice locale  – completează chestionare GD- MUN
• operatorii instalaţiilor de tratare a deşeurilor/unităţilor administraţiei publice locale  –completează chestionare GD –TRAT
• operatorii economici care desfăşoară activităţi de colectare/tratare deşeuri în vederea reciclării  -  completează chestionare GD- COLECTARE/TRATARE
• operatorii staţiilor de epurare orăşeneşti şi industriale –completează chestionare GD- NAMOL
Chestionarele sunt în curs de verificare şi introducere în baza de date  MEDIUS.
Au fost aprobate douazeci Formulare pentru transportul deşeurilor periculoase către operatori economici, din judeţul Constanţa, autorizaţi pentru valorificarea/eliminarea deşeurilor periculoase.
Un reprezentant al Biroului a participat la Constanta, hotel Ibis, la atelierul de lucru cu tema „Originea deseurilor marine si directia de deplasare a acestora in Marea Neagra”, eveniment organizat de firma Green Partners Romania, in parteneriat cu firme de consultanta din Belgia. Acest atelier de lucru se desfasoara in cadrul proiectului pilot – Ciclul de reciclare a plasticului si impactul asupra mediului. 

Compartimentul Arii Protejate (C.A.P.)

Se asigură permanent corespondenţa pentru solicitările scrise cu privire la ariile naturale protejate de interes naţional şi din Reţeaua Ecologică Natura 2000.
S-au emis puncte de vedere privind încadrarea, fata de ariile naturale protejate din Judeţul Constanta si impactul  asupra biodiversităţii a obiectivelor propuse pentru avizare/autorizare.

Serviciul  Monitorizare (S.M)

Compartimentul  Monitorizare, Baze de Date (C.M.B.D)
S-a realizat validarea zilnică a datelor de calitate a aerului provenite din reţeaua automată de monitorizare. Nu s-au înregistrat depăşiri ale concentraţiilor imisiilor .

S-au transmis la ARPM Galaţi, ANPM Bucureşti şi MMP următoarele raportări.
· Raportarea săptămânală privind Agenda de activităţi a APM Constanţa;
· Raportare lunară privind Starea factorilor de mediu in Judetul Constanta;
· Raportare lunară privind Planul de masuri prioritare pe anul 2012.

S-a asigurat funcţionarea corespunzătoare a staţiilor automate de monitorizare a calităţii aerului prin  validarea datelor rezultate şi întocmirea „Buletinului zilnic pentru informarea publicului cu privire la Calitatea aerului în judeţul Constanţa”.
In vederea realizării Inventarului local de emisii de poluanti atmosferici pentru anul 2011, chestionarele primite de la agenţii economici, sunt introduse in baza de date ce va fi utilizata la realizarea inventarelor naţionale de emisii de poluanţi atmosferici.

Compartimentul Laborator (C.L.)
AER
În cadrul programului de monitorizare zilnică a calităţii aerului, au fost prelevate probe de pulberi in suspensie, fracţiunile PM10 si PM2,5,  de la staţiile de monitorizare a calităţii aerului amplasate in judeţul Constanta, respectiv localităţile: Constanta – staţiile Casa de Cultura, Fantasio, str. Liliacului, Mangalia, Năvodari - Tabăra, Medgidia.

APA
In cadrul monitorizarii interne ,in luna iunie s-a prelevat o proba de apa uzata de la evacuarea finala a Statiei de Epurare Cernavoda (Seimeni).

SOL
In cadrul monitorizarii interne ,in luna iunie s-a prelevat o proba de sol de la rampa de deseuri a orasului Cernavoda.

Radioactivitate
Rezultatele analizelor de radioactivitate efectuate în regim continuu prin staţiile de radioactivitate Constanţa şi Cernavodă (măsurători beta-globale şi gamma-spectrometrice pentru factorii de mediu),
s-au situat sub valorile nivelurilor de notificare operaţionale.

Pentru detalii suplimentare şi orice alte informaţii legate de activitatea APM Constanţa, puteţi contacta pe Monica Bucşan sau Oana Stancovici - Bianu din cadrul Compartimentului Proiecte, Relaţii Publice.


Director Executiv
    Lavinia Monica ZAHARIA

Ti-a placut articolul?

Comentarii