Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:28 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Incompatibilitate - 14 foști sau actuali aleși locali

ro

13 Dec, 2013 20:02 2152 Marime text
Agenția Națională de Integritate a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul a 14 aleși locali (7 primari, 2 viceprimari, 2 consilieri locali, 2 foști consilieri locali și un fost viceprimar), ca urmare a exercitării simultane de funcții și calități, încălcând, astfel, următoarele prevederi ale Legii nr. 161/2003:
 
  • art. 87, alin (1), lit. d), f), g) și k) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcţia de primar şi viceprimar […] este incompatibilă cu: funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator [...] ori cenzor [...] la societăţile comerciale [...] la regiile autonome de interes [...] local [...]; […] funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional; […] calitatea de comerciant persoană fizică; […] orice alte funcţii publice sau activităţi remunerate […].
  • art. 88, alin. (1), lit. c) și d) din Legea nr. 161/2003 potrivit cărora „Funcția de consilier local este incompatibilă cu [...] calitatea de funcționar public sau angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local respectiv [...]  funcţia de [...] director [...] la [...] societăţile comerciale de interes naţional care îşi au sediul sau care deţin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă”.
  • art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003 potrivit căruia „Consilierii locali [...] care au funcţia de [...] administrator [...] precum şi calitatea de [...] asociat la societăţile comerciale cu capital privat [...] nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări [...] cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale [...]”.
Lista nominală a celor 14 foști / actuali aleși locali în cazul cărora Agenția a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților:
 
1. NEAMȚU TEODOR Primar al Municipiului Mediaș Jud.Sibiu Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 24 decembrie 2010, întrucât deține, simultan, funcția de Primar al Municipiului Mediaș, Jud. Sibiu, și calitatea de reprezentant asociat persoană juridică în cadrul S.C. PIAȚA PRIM-COM S.R.L.
 
2. ŞUNĂ MARIUS Primar al Comunei Salcia Jud. Teleorman S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 17 iunie 2008 – 26 martie 2012, întrucât a deținut, simultan, funcția de Primar al Comunei Salcia, Jud. Teleorman, şi calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul întreprinderii familiale ŞUNĂ ÎNTREPRINDERE FAMILIALĂ.
3. LASZLO KOVACS Primar al Comunei Vîlcele Jud. Covasna S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 22 iunie 2012 – 14 octombrie 2013, întrucât a deținut, simultan, funcția de Primar al Comunei Vîlcele, Jud. Covasna, și calitatea de titular întreprindere individuală în cadrul KOVACS S. LASZLO ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALĂ.
4. PAVEL ADRIAN Viceprimar al Comunei Valea Mare - Pravăț Jud. Argeș S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 21 iunie 2012 – 16 ianuarie 2013, întrucât a deținut, simultan, funcția de Viceprimar al Comunei Valea Mare - Pravăț, Jud. Argeș, și funcția de administrator în cadrul S.C. AVP REMINGTON 2003 S.R.L.
5. DOLOGA VASILE Primar al Comunei Tiha Bârgăului Jud. Bistrița Năsăud S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 iunie 2012 – 03 iulie 2013, întrucât a deținut, simultan, funcția de Primar al Comunei Tiha Bârgăului din Județul Bistrița Năsăud, cât și calitatea de cenzor  în cadrul Ocolului Silvic Tihuța Colibița RA.
6. HANS MARTIN BLESCH Primar al Comunei Șeica Mică Jud. Sibiu S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 iunie 2008 – 22 septembrie 2010, întrucât a deținut, simultan, funcția de  Primar al Comunei Șeica Mică, Jud. Sibiu, și funcția de comerciant persoană fizică în cadrul Blesch Hans Martin P.F.
7. BAICEA ION Primar al Orașului Costești Jud. Argeș S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 26.05.2009 - 31 iulie 2012, întrucât a deținut, simultan, funcția de Primar al Orașului Costești, Jud. Argeș, și calitatea de reprezentant al orașului Costești în Adunarea Generală a Acționarilor în cadrul S.C. APA CANAL 2000 S.A.
8. FEDORCA AURELIA Primar al Orașului Negrești-Oaș Jud. Satu Mare S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 29 aprilie – 28 iunie 2013, întrucât a deținut, simultan, funcția de Primar al Orașului Negrești-Oaș, Jud. Satu Mare, cât și calitatea de reprezentant al orașului Negrești-Oaș în Adunarea Generală a Acționarilor în cadrul S.C. APASERV SATU MARE S.A.
9. SÎRBU NICU Viceprimar al Comunei Pleșoi Jud. Dolj S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 25 iunie 2008 – 20 iunie 2012, întrucât a deținut, simultan, funcția de Viceprimar al comunei Pleșoi, Jud. Dolj, și funcția de administrator al S.C. DANELA S.R.L.
10. DODE MARIN Consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Tuzla Jud.Constanța S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 25 mai – 28 decembrie 2009, întrucât a deținut, simultan, calitatea de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Tuzla și funcția de muncitor necalificat, angajat cu contract individual de muncă în cadrul aparatului propriu de specialitate al Primarului Comunei Tuzla.
11. PASCOTA IONEL PETRU Consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Giroc   Jud. Timiș Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 11 ianuarie 2010, întrucât S.C. Pascota Racing S.R.L. (societate în cadrul căreia  acesta a deținut calitatea de asociat și funcția de administrator) a încheiat, în perioada 2010 - 2012, contracte de prestări servicii și de lucrări cu S.C. Giroceana S.R.L. (societate înființată de Primăria Giroc), bunurile vândute fiind la un preț superior prețului pieței.
12. VLĂDUŢ GRIGORE fost Viceprimar al Comunei Şirineasa Jud. Vâlcea S-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât, simultan cu deținerea funcției de Viceprimar al Comunei Şirineasa, Jud. Vâlcea (19 iunie 2008 – 19 iunie 2012), a deținut și calitatea de administrator al S.C. Vlăduţ S.R.L. (în perioada 19 iunie 2008 – 07 noiembrie 2008), precum și calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul Vlăduţ Grigore Persoană Fizică Autorizată (în perioada 01 iulie 2011 – 19 iunie 2012).
13. DOGARU MARIA Consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Mateești Jud.Vâlcea S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada iunie 2008 - iunie 2012, întrucât a deținut, simultan, calitatea de Consilier local al Consiliului Local Mateești, Jud. Vâlcea, și funcția de bibliotecar în cadrul Bibliotecii Comunei Mateești, Jud.Vâlcea.
14. GHINEA CONSTANTIN ALIN fost Consilier local la Primăria Sector 1 București S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 13 octombrie 2010 - 22 iunie 2012, întrucât a deținut, simultan, calitatea de Consilier local al Primăriei Sector 1 și funcția de Director la Compania Națională Poșta Română - Oficiul de Sector Rețea.
 
 
Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiazã – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le considerã necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Dintre acestea, două persoane nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.
„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii