Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:08 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ABADL tine situatia de la Dunare sub control

ro

02 Jul, 2010 20:19 1580 Marime text

Constanta, 2.07.2010

ABADL tine situatia de la Dunare sub control

Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral monitorizeaza in permanenta impactul cresterilor prognozate asupra constructiilor hidrotehnice cu rol de aparare impotriva inundatiilor din linia de aparare a fluviului Dunarea.
Fluviul Dunărea, la intrarea în ţară, înregistrează astăzi un debit maxim de 13100 mc/s, debit maxim care va scadea incepand cu zilele urmatoare.
Pe sectorul administrat de Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral, Dunărea înregistrează niveluri corespunzătoare fazei III de apărare, zonă îndiguită (echivalent cu depăşirea COTELOR DE PERICOL). Există o gardă de siguranţă la dig de circa 1 metru. Digurile sunt ţinute sub observaţie şi echipele Apelor Române execută în acest moment intervenţii la diguri pentru menţinerea inflitraţiilor şi protejarea digurilor împotriva valurilor (prin copertarea cu materiale geotextil şi folie absorbantă).
Digul de la Topalu a fost deversat
Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral prin Sistemele de Gospodarire a Apelor Constanta si Tulcea, monitorizeaza si transmite zilnic situatia catre comisiile locale pentru situatii de urgenta.

Pentru aceasta perioada, ABADL a luat urmatoarele masuri:

· Sistemul de Gospodarire a Apelor Tulcea
Digul Sireasa – actioneaza personal din cadrul ISU Delta Tulcea si autoritatile locale pentru suprainaltarea si  consolidarea digului de compartimentare Calin-Podisca.
ANIF Tulcea - digul Ostrov-Pecineaga km 0+350, s-a  intervenit cu geotextil, lestare cu saci de pamant si completari terasamente la bancheta pe o lungime de 130 m cu volum de 900 mc.
ANIF Tulcea - digul Macin – Iglita - Carcaliu s-au facut completari la terasament coronament km 0 + 000 si km 0 + 100, interventie realizata cu ajutorul autoritatilor locale
In loc. Pardina a functionat  statia de pompare ( 2 pompe – 200 mc/h )
In localitatea Caraorman –  s-a terminat lucrarea de suprainaltare a unei zone joase la digul  Nord.
Se lucreaza in continuare la suprainaltarea si consolidarea unor dopuri de pamant din zona padurii.
La Mila 23  - a fost astupat complet calugarulcu un graifer. Se lucraza  la suprainaltarea digului adiacent canalului de alimentare cu apa ( dig EC 120 )
Dig Sulina – s-a actionat cu un graifer plutitor de la SC Deltacons la despotmolirea plaurilor de la deversorul digului Cordon Litoral.
Dig  Nufaru – incinta agricola, zona cu eroziuni consolidata cu piatra la viitura din primavara, este  supravegheata in permanenta de comisia locala.
In orasul Macin pe digul local -zona Parc autoritatile locale, reprezentanti ai I.S.U. Delta Tulcea si  S.G.A. Tulcea au continuat suprainaltarea si consolidarea taluzului interior, pe o lungime de 200 m. S-a intervenit cu 1000 de saci, 50 persoane, 3 utilaje  pentru transport pamant si o wola.
In loc. Crisan pe digul de investitie din partea de est a localitatii, s-a intervenit pentru suprainaltarea  unei portiuni de 150 ml cu 200 saci cu nisip.


In localitatatea Grindu pe digul de aparare I.C.Bratianu-Grindu-Ciulinet intre Km 12-14 autoritatile  locale impreuna cu reprezentanti ai SGA Tulcea au  intervenit la consolidarea taluzului exterior cu  220 saci cu pamant. La km 41 pe o lungime de 50 m s-a suprainaltat coronamentul cu 25 cm, cu pamant.
· Sistemul de Gospodarire a Apelor Constanta

Lucrari in administrarea A.N.I.F. Constanta:       
   -  Referitor la digul Ciobanu - Garliciu au fost informate primariile Garliciu si Ciobanu solicitand echipa de interventie, astfel s-a intervenit cu 20 oameni din Serviciul de voluntari ai Primariei Garliciu si un buldoexcavator pentru diminuarea fenomenului de infiltratii. Sunt pregatiti 250 saci cu pamant pentru interventie.

    -  Dig  Statie de pompare - desecare Rasova (ANIF) :
       Se actioneaza pentru suprainaltarea digului cu un efectiv de 15 oameni de la Primaria Rasova si 10 oameni de la Primaria Aliman; utilaje: 3 tractoare cu remorca si un buldoexcavator. Se vor folosi in cursul zilei de azi, 1000 saci cu pamant,pe o lungime de 300 ml. Actiunea este sprijinita si de ANIF R.A. Sucursala teritoriala Dobrogea si este coordonata de ABA DL. (un sef de formatie si 2 agenti hidrotehnici).

   2. Lucrari in administrarea SGA Constanta
-  Dig Dunarea:
Se actioneaza cu un efectiv de 10 oameni de la Primaria Semeni, pe o portiune de de 30 ml,pentru executia unui gard de fascine cu 60 pari si 150 saci cu pamant. Utilaje: 1 buldoexcavator.Actiunea este coordonata de un sef formatie si 2 agenti hidrotehnici de la ABA DL.
    -Toate digurile sunt monitorizate de catre agentii hidrotehnici ai A.B.A.D.L.   

  - Localitatea Cernavoda:
   In urma cresterii debitului fluviului Dunarea si a depasirii cotelor de inundatii s-au luat urmatoarele masuri:
   - se intervine cu 4 motopompe (din care 3 submersibile), in zona canalului dalat, de pe strada Dacia.
   - se intervine cu 2 motopompa  in zona pietii Faleza si cu 2 motopompe pe str.Dumbrava.
   - pe strada Canalului unde locuiesc aprox 8 familii, s-a imprejmuit cu saci cu pamant si nisip un spatiu pentru a fi colectata apa din infiltratii si pompata ulterior cu vidanja.
 
- Localitatea Harsova:
  - se evacueaza apa de pe strada Prospectul Dunarii si zona Port.
  - se actioneaza cu 3 motopompe,1 tractor cu remorca, 1 autobasculanta, 1 autovidanja,
     1 buldoexcavator si un efectiv de 10 oameni.
  - s-au distribuit 210 saci cu pamant in vederea protejarii locuintelor in pericol de inundare.
 
Catalin Anton
Responsabil comunicare

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii