Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:38 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ședință CLM Constanța Consilieri locali discută despre acordarea unei reduceri de 60% la impozit. Iată cine sunt cei vizați (DOCUMENT)

ro

27 Feb, 2024 19:46 1106 Marime text
Consiliul local al municipiului Constanţa este convocat în şedinţă ordinară, joi, 29 februarie 2024, ora 16.30 , în sala „Remus Opreanu” a Consiliului Județean Constanța.

Printre proiectele aflate pe ordinea de zi, unul face referire la schema de ajutor de minimis pentru acordarea reducerilor la plata impozitului pe clădiri și a impozitului pe teren pentru întreprinderile care activează pe raza administrativ-teritorială a municipiului Constanța


Este vorba despre proiect de hotărâre nr. 73/2024 privind aprobarea Schemei de ajutor de minimis pentru acordarea reducerilor la plata impozitului pe clădiri și a impozitului pe teren pentru întreprinderile care activează pe raza administrativ-teritorială a municipiului Constanța, constând în reducerea cu 60% a impozitului pe clădiri și a impozitului pe terenurile aferente acestora, utilizate pentru prestarea de servicii turistice pentru o perioadă de cel puțin 6 luni într-un an calendaristic- aviz Comisia de specialitate nr. 1 și nr. 5.


Iniţiatorul proiectului este primar Vergil Chițac

Potrivit referatului de aprobare, pentru acordarea facilităţilor fiscale, sub forma reducerilor sau scutirilor de la plata impozitelor şi taxelor locale, legislaţia fiscală prevede competenţe speciale aflate la opţiunea autorităţii administraţiei publice locale, între care posibilitatea de a acorda reducerea impozitului generat de clădirile şi terenurile aflate în proprietatea operatorilor economici, cu condiţia elaborării unei scheme de ajutor de stat/de minimis având un obiectiv prevăzut de legislaţia în domeniul ajutorului de stat.

În paralel, aceeaşi legislaţie fiscală, reglementează reducerea cu 50% a impozitului pe clădiri şi pe terenul aferent clădirii aflate în patrimonial persoanelor fizice şi juridice care sunt utilizate pentru prestarea de servicii turistice pe o durată de cel mult 180 de zile consecutive sau cumulate, în cursul unui act calendaristic. Reducerea operează prin efectul legii, independent de manifestarea de voinţă a autorităţii locale. Acest stimulent fiscal arată că sectorul turistic este afectat de caracterul sezonier.

Însă, întrucât autoritatea publică locală susţine revitalizarea turismului în municipiul Constanţa nu doar la nivel declarativ, ci prin măsuri concrete cum ar fi înfiinţarea Organizaţiei de Management al Destinaţiei Mamaia-Constanţa, al cărei principal obiectiv constă în implementarea strategiei de dezvoltare şi marketing turistic al destinaţiei Constanţa-Mamaia, se impune ca măsurile să fie continuate prin instituirea şi acordarea de facilităţi fiscale operatorilor economici care activează în industria turismului cu scopul de a aşeza Constanţa pe o poziţie competitivă ca destinaţie turistică durabilă pe piaţa internă şi internaţională.

Totodată, ţinând cont de rolul turismului ca mobilizator al forţei de muncă, acordarea de facilităţi fiscale operatorilor economici din sectorul turistic favorizează nu numai crearea de locuri de muncă pentru profesionişti şi tineri aflaţi la începutul carierei profesionale, dar şi menţinerea acestora pe o perioadă cât mai mare în cursul anului calendaristic.


În secțiunea Documente a materialului, puteți consulta proiectul în integralitate.



PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.


Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.




Citește și: 

Ședință în format fizic a Consiliului Local al municipiului Constanţa! Mai multe proiecte pe ordinea de zi (DOCUMENTE)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii