Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:52 19 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

OMV Petrom SA vinde un teren aflat pe un sit arheologic din Mangalia. Ce propune Florin Mitroi privind exercitarea dreptului de cumpărare al CJ Constanța (DOCUMENT)

ro

19 Jul, 2025 16:38 368 Marime text
  • Consiliul Județean Constanța este convocat miercuri, 23 iulie 2025, în ședință ordinară, începând cu ora 10:00
  • Pe ordinea de zi se află 33 de proiecte ce vor fi votate de aleșii județeni. Printre acestea se află și proiectul nr. 176/15.07.2025 privind exercitarea/neexercitarea dreptului de preempțiune al județului Constanța cu privire la cumpărarea imobilului-teren intravilan situat în municipiul Mangalia, Șoseaua Constanței nr. 198 (DN 39, km 7, zona Neptun), județul Constanța, aflat în situl arheologic Necropola tumulară municipiul Mangalia, cod LMI CT-I-m-A-02696.07
  • Ținând cont de faptul că imobilul ce urmează a fi înstrăinat, situat în municipiul Mangalia, este parte componentă din situl arheologic Necropola tumulară municipiul Mangalia și este considerat „Monument istoric”, sunt incidente prevederile art. 4 alin. (4) din Legea 422/2001 privind protajarea monumentelor istorice

Consiliul Județean Constanța este convocat miercuri, 23 iulie 2025, în ședință ordinară, începând cu ora 10:00.

Pe ordinea de zi se află 33 de proiecte ce vor fi votate de aleșii județeni. Printre acestea se află și proiectul nr. 176/15.07.2025 privind exercitarea/neexercitarea dreptului de preempțiune al județului Constanța cu privire la cumpărarea imobilului-teren intravilan situat în municipiul Mangalia, Șoseaua Constanței nr. 198 (DN 39, km 7, zona Neptun), județul Constanța, aflat în situl arheologic Necropola tumulară municipiul Mangalia, cod LMI CT-I-m-A-02696.07.

Terenul intravilan este proprietatea OMV Petrom SA, care, prin reprezentant Mihaela Urzică, director al departamentului managementul portofoliului și dezvoltarea afacerii, a solicitat Consiliului Județean Constanța să comunice dacă își exercită dreptul de preempțiune cu privire la imobilul având nr. cadastral 104476 (teren în suprafață de 3.338 mp conform acte și 3.188 mp conform măsurători), înscris în CF 104476.

Ținând cont de faptul că imobilul ce urmează a fi înstrăinat, situat în municipiul Mangalia, este parte componentă din situl arheologic Necropola tumulară municipiul Mangalia și este considerat „Monument istoric”, sunt incidente prevederile art. 4 alin. (4) din Legea 422/2001 privind protajarea monumentelor istorice conform cărora: „Monumentele istorice aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vândute numai în condițiile exercitării dreptului de preempțiune al statului român, prin Ministerul Culturii și Patrimoniul Național, pentru monumentele istorice clasate în grupa A, sau prin serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, pentru monumentele istorice clasate în grupa B, ori al unităților administrativ-teritoriale, după caz, potrivit prezentei legi, sub snacțiunea nulității absolute a vânzării”.

Consiliul Județean Constanța arată că, potrivit adresei nr. 3392/29.04.2025, Ministerul Culturii nu își exercită dreptul de preempțiune, situație față de care devin incidente prevederile art. 4 alin. (8) potrivit cărora: „În cazul în care Ministerul Culturii și Patrimoniul Național sau serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Patrimoniului Național nu își exercită dreptul de preempțiune (...) acest drept se transferă autorităților publice locale, care îl pot exercita în maximul 30 de zile.” Exercitarea acestui drept trebuie realizată în termen de 30 de zile calendaristice de la data de transmiterii avizului Ministerului Culturii, termen în care autoritatea trebuie să își exprime intenția în mod clar și fără echivoc.

Prin adresa nr. 23277/26.06.2025, Consiliul Județean Constanța a solicitat punctul de vedere al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța cu privire la existența lucrărilor de cercetare arheologică ce vizează imobilul-teren descris anterior sau dacă acesta prezintă vreun interes pentru cercetări arheologice ce vor fi efectuate în viitor. Astfel că prin adresa nr. R 3389/27.06.2025, MINAC precizează faptul că, la acest moment, pentru imobilul situat în Municipiul Mangalia, Șoseaua Constanței nr. 198 (DN 39, km 7, zona Neptun), județul Constanța, nu se desfășoară lucrări de cercetare arheologică și propune neexercitarea dreptului de preempțiune.

Luând în considerare cele de mai sus, Florin Mitroi, președintele Consiliului Județean Constanța, propune instituției spre aprobare proiectul de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preempțiune al județului Constanța cu privire la cumpărarea imobilului teren.


Proiectul de hotărâre poate fi consultat integral în secțiunea DOCUMENT.
 

Despre OMV Petrom SA

Conform termene.ro, firma a fost fondată în anul 1997, are sediul social în București și obiect de activitate „extracția petrolului brut”.

Acționarul majoritar este OMV Aktiengesellshaft din Austria, cu 51,1%, iar restul acțiunilor sunt deținute de Ministerul Energiei și alte persoane fizice și juridice.

Administratorii sunt următorii: Catasta Christine, Elisei Sorin-Dumitru, Gaso Berislav, Nicolescu Răzvan-Eugen, Preoteasă Teodora-Elena, Stern Alfred, Tautscher Katja, Van Koten Martijn Arjen și Weise Jochen.


Societatea OMV Petrom SA a câștigat 4.121 de cumpărări directe și 318 licitații.



În anul fiscal 2024, firma a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 30 de miliarde de lei, un profit de peste patru miliarde de lei, datorii de peste opt miliarde lei și 7.207 angajați.


Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Procesul dintre angajații CJC și administrația județeană continuă. Instanța a amânat din nou pronunțarea. Următorul termen – 25 iulie 2025 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii