Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:01 26 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Ziua Internaţională Nelson Mandela este celebrată pe 18 iulie

ro

18 Jul, 2015 00:00 750 Marime text
Politician şi activist apreciat, dar şi controversat, Nelson Mandela s-a născut pe 18 iulie 1918, în localitatea Umtata din Africa de Sud. Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat ziua de naştere a primului preşedinte de culoare al Africii de Sud drept Ziua Internaţională Nelson Mandela. Prin această decizie, au fost recunoscute eforturile sale constante privind soluţionarea conflictelor, promovarea şi protecţia drepturilor omului, egalitatea de gen şi lupta pentru democraţie.
 
În fiecare an, pe 18 iulie, oamenii din toată lumea dăruiesc 67 de minute din timpul lor ajutându-i pe ceilalţi. Minutele reprezintă cei 67 de ani pe care Nelson Mandela i-a dedicat serviciului în folosul oamenilor.

Viaţa lui Nelson Mandela

 Mandela a primit numele de Rolihlahla, care înseamnă "trăgând o ramură de pe copac" sau "care creează necazuri". La vârsta de 22 de ani, a fugit de acasă, deoarece nu a dorit să se supună unei căsnicii aranjate. Deşi a crescut într-un mediu rural modest, acest lucru nu l-a împiedicat să urmeze Dreptul la Universitatea Wits, şi, alături de Oliver Tambo, să pună bazele primei firme de avocatură deţinute de persoane de culoare, Mandela & Tambo.
 
Distins cu Premiul Nobel pentru Pace, Mandela a fost primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, ales prin vot universal, pe data de 9 mai 1994. Atunci, peste 22 de milioane de oameni au ieşit la vot. Ceremonia de inaugurare în funcţia de preşedinte a fost televizată şi a avut loc pe data de 10 mai. Ca preşedinte, a iniţiat o nouă constituţie, noi legi, pentru a ajuta populaţia de culoare să aibă acces la educaţie, a introdus politici menite să combată sărăcia.
 
Mandela a petrecut 27 de ani în închisoare ca deţinut politic al guvernului sud-african. Din spatele gratiilor, a devenit un erou pentru poporul său. Prima parte din pedeapsă a ispăşit-o la Robben Island, într-o celulă formată doar dintr-un sac de dormit şi o găleată. De la Robben Island, a fost mutat la închisoarea Pollsmoor, din Capetown, unde a stat patru ani, urmând să fie eliberat din închisoarea Victor Verster, în 1990, la cererea preşedintelui de Klerk.
 
În timpul celor 27 de ani de închisoare, Mandela a primit din partea guvernului numeroase oferte de a fi eliberat, fiind însă condiţionat să nu mai militeze pentru drepturile persoanelor de culoare şi pentru egalitatea rasială. A refuzat aceste oferte, iar după eliberare, şi-a continuat cauza.
 
În timpul vieţii, a fost distins cu peste 250 de premii, decoraţii şi alte distincţii onorifice. De asemenea, a publicat mai multe cărţi, precum "Sunt pregătit să mor" (1964), "Drumul spre libertate nu este uşor" (1965), "Lupta este viaţa mea" (1978), "Prin propriile sale cuvinte" (2003).
 
Nelson Mandela a încetat din viaţă în anul 2013, după o lungă luptă cu infecţiile respiratorii. Suferea şi de tuberculoză, boală pe care a luat-o în timpul detenţiei din închisoarea Robben Island. A rămas cunoscut datorită modului în care a militat pentru drepturile persoanelor de culoare şi pentru egalitatea rasială. Chiar şi după ce s-a retras din politică, la vârsta de 80 de ani, Mandela a continuat să se implice în diverse campanii umanitare.
 
Sursa foto: bet.com
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii