Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:49 20 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Yuri Gagarin, primul om care a ajuns în spaţiu...

ro

27 Mar, 2015 00:00 1074 Marime text
În aprilie 1961, pilotul sovietic Yuri Gagarin a intrat în istorie când a orbitat Pământul în nava sa, Vostok 1, devenind astfel primul om care a ajuns în spaţiu. A primit numeroase medalii pentru călătoria sa de pionierat în spațiul cosmic.

De atunci, s-a bucurat de un imens succes, însă șapte ani mai târziu, la 34 de ani, Yuri Gagarin şi-a pierdut viaţa într-un accident aviatic, care a stârnit numeroase controverse. Pe 27 martie 1968, la ora 10.31 dimineața, după versiunea oficială, avionul MiG-15UTI în care se aflau Yuri Gagarin și copilotul Vladimir Sereghin s-a prăbușit în apropierea satului Novoselovo, la 190 de km est de Moscova. Nu au existat supravieţuitori.
 
Comisia care a investigat accidentul (din care a făcut parte şi cosmonautul Leonov) a concluzionat că echipajul aeronavei MiG-15UTI a încercat să evite un obiect străin, probabil o gâscă sau un balon meteorologic, prin realizarea unei manevre ce a făcut ca avionul să se ciocnească cu solul.
 
Deoarece existau detalii ce ridicau întrebări cu privire la împrejurările tragediei, de-a lungul anilor, au fost dezvoltate mai multe teorii ale conspiraţiei, printre ipotezele vehiculate numărându-se cea a sinuciderii, a intoxicării cu alcool şi chiar a unei coliziuni cu un OZN.
 
Cosmonautul Leonov a pledat mereu împotriva ascunderii cauzei reale a decesului lui Gagarin, astfel, în 2013, a povestit pentru Russia Today ce s-a întâmplat în acea zi. Potrivit lui Leonov, raportul oficial nu a menționat prezența avionului Su-15, care era programat pentru un test, în acea zi fatidică, la o altitudine mult mai mare față de MiG-ul lui Gagarin.
 
Leonov a auzit două zgomote puternice, la numai câteva secunde distanță. Primul era sunetul unui avion care trecea de bariera sunetului, iar cel de-al doilea a fost cel al unui impact. Potrivit lui Leonov, din partea lipsă a poveștii face parte şi numele pilotului din Su-15, despre care a spus doar că este un pilot de teste excelent, precizând că aflarea numelui său de către public nu va rezolva nimic.
 
Pentru prima femeie care a ajuns în spaţiu, Valentina Tereşcova, moartea lui Gagarin nu a fost doar o tragedie, ci şi un eveniment care i-a încheiat cariera. Autorităţile sovietice nu i-au mai permis acesteia să zboare, deoarece riscul de a pierde un al doilea cosmonaut ar fi dus la consecinţe devastatoare pentru imaginea publică.
 
Sursa foto: battlebrotherhood.com

Ti-a placut articolul?

Comentarii