Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:17 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? William Butler Yeats se naşte pe 13 Iunie 1865 un poet irlandez, laureat al Premiului Nobel

ro

13 Jun, 2015 00:00 1969 Marime text
William Butler Yeats (n. 13 iunie 1865, Sandymount - d. 29 ianuarie 1939) este poet și dramaturg irlandez, una dintre cele mai importante figuri al literaturii secolului XX, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1923.

S-a născut la 13 iunie 1865. A învățat timp de cinci ani la Hammersmith (Londra), apoi la o școală secundară din Dublin. A urmat și cursurile unei școli de pictură dar le-a întrerupt pentru a se consacra literaturii cu deosebită rîvna și cu meticulozitatea unui Milton. Yeats a fost născut și educat în Dublin, dar și-a petrecut copilăria în Sligo. A studiat poezia în tinerețe, încă de la o vârstă fragedă, a fost fascinat de ambele legende irlandeze și oculte. Aceste subiecte caracterizează prima fază a operei sale, care a durat aproximativ până la începutul secolului. Primul său volum de versuri a fost publicat în 1889. Predispoziția romantică a moștenit-o de la tatăl său. În anii copilăriei îi placea să se plimbe singur, era foarte visător și în consonanță cu crezul acestuia, "religia frumuseții", și-a făurit "o nouă religie, o biserică aproape infailibilă a tradiției poetice" (Tremurul valului,1922).

Un pilon al înființării literaturii irlandeze cît și a celei engleze, în ultimii ani de viață Yeats este numit în calitate de Senator al Irlandiei cu doua mandate. El a fost o figura impunătoare pentru Redeșteptarea Literaturii Irlandeze , împreună cu doamna Gregory și Edward Martyn au fondat Teatrul Abbey, și Yeats fiind șef al teatrului în primii ani. În1923, el a primit Premiul Nobel în Literatură, pentru care Comitetul Nobel a comentat că, "poezia sa întotdeauna inspirată care, într-o formă artistică superioară, dă expresie spiritului unei națiuni întregi", astfel Yeats a devenit cel mai onorat irlandez. Yeats este în general considerat unul dintre puținii scriitori renumiți ale căror lucrări au fost finalizate după ce au primit Premiul Nobel; astfel de lucrări se numără Turnul (1928) și Istoricul bobinaj și alte poeme (1929).

Se afirmă, adesea, greșit, că Yeats "este cel mai mare poet englez al secolului". E adevărat, a scris în limba engleză; dar a fost irlandez, prin descendență, loc de naștere (Sandymount) și temperament, misticism specific cultului străvechilor tradiții celtice, dînd dovadă de un patriotism înflăcărat, militînd împotriva stăpânirii engleze prin activități și scrieri, mai ales după rebeliunea din 1916, pînă la proclamarea Statului liber irlandez (1922).

Sursa wikipedia.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii