Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:47 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Wilhelm Rontgen, laureat al Premiului Nobel pentru fizică...

ro

27 Mar, 2015 09:18 2801 Marime text
Fizicianul german Wilhelm Conrad Röntgen, distins cu Premiul Nobel, s-a născut pe 27 martie 1845, la Lennep, în Germania.
 
În copilărie și adolescență, potrivit Wikipedia, Röntgen nu prezenta aptitudini ieșite din comun. În 1862, s-a înscris la Școala tehnică din Utrecht, iar trei ani mai târziu, la cursurile Facultății de Fizică din cadrul Universității din Utrecht, însă nu a obținut numărul necesar de credite pentru a deveni student. A hotărât să plece în Elveția, unde s-a înscris la Institutul Politehnic din Zürich. Aici, și-a susținut teza de doctorat și a fost numit asistentul celebrului fizician August Kundt.
 
Unul dintre momentele cele mai importante ale vieții sale a fost întâlnirea cu fizicianul Ivan Pulyui, care i-a furnizat savantului german una din lămpile pe care acesta le-a folosit pentru a obține ceea ce el a numit „raze X". Röntgen a descoperit razele care îi poartă numele din pură întâmplare, experimentând în laboratorul său efectele descărcărilor sarcinilor electrice de mare intensitate prin tuburi de sticlă umplute cu gaz la presiuni foarte joase.
 
În 1901, a fost distins cu Premiul Nobel pentru Fizică, „ca apreciere pentru serviciile extraordinare oferite prin descoperirea remarcabilelor raze (raze X)”. S-a stins din viaţă în 1923.
 
Sursa foto: polskieradio.pl
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii