Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:03 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Unul dintre cei mai apreciaţi compozitori ruşi...

ro

07 May, 2015 11:19 1924 Marime text
Marele compozitor rus Ceaikovski s-a născut pe 7 mai 1840. În decursul vieţii, a realizat simfonii, concerte, opere, balete şi muzică de cameră. Unele dintre acestea fac parte din repertoriul clasic al multor concerte şi teatre muzicale.
 
De la vârsta de cinci ani, Ceaikovski a început să studieze pianul. Respectând dorinţa familiei, s-a angajat ca secretar la Ministerul Justiției. În același timp, se ocupa de muzică, în calitate de amator. Munca sa la minister nu-i stârnea interes, din acest motiv i-a scris surorii sale: „au făcut din mine un funcționar, și încă unul prost”. În 1863, potrivit Wikipedia, împotriva hotărârii familiei, părăsește slujba şi începe să studieze muzica cu Anton Rubinstein.
 
După ce a terminat studiile de muzică, se angajează ca profesor de teorie muzicală la un Conservator din Moscova, post pe care l-a ocupat până în 1878. Începând cu anul 1880, reputația lui Ceaikovski crește considerabil în Rusia, iar numele său începe să fie cunoscut şi în străinătate.
 
La Sankt Petersburg, pe 18 decembrie 1892, pe muzica lui Piotr Ilici Ceaikovski, a avut loc premiera spectacolului de balet „Spărgătorul de Nuci”. Muzica a fost apreciată ca fiind: „uimitor de inspirată şi bogată în detalii”, „frumoasă, melodioasă, originală şi caracteristică de la prima şi până la ultima notă”. „Spărgătorul de nuci” s-a bucurat de un succes imens, fiind montat de numeroase ori. Ulterior, a devenit cel mai îndrăgit balet tradiţional de sărbători şi una dintre cele mai apreciate creaţii ale marelui compozitor rus Ceaikovski.
 
Sursa foto: Wikipedia.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii