Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:25 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Un important pictor francez din perioada Romantismului...

ro

26 Apr, 2015 10:59 2073 Marime text
Pictorul Ferdinand Victor Eugène Delacroix s-a născut pe 26 aprilie 1798, în localitatea Charenton Saint-Maurice, de lângă Paris.
 
A primit o educaţie aleasă în spirit clasic: Homer, Dante, Byron, Diderot, Montesquieu, Montaigne. După ce în anul 1814 şi-a pierdut mama, Eugène s-a mutat în casa surorii şi a cumnatului său. După un an, decide să devină pictor. În acest sens, se înscrie la atelierul pictorului Guerin.
 
În 1822, a expus la Salon primul său tablou: „Dante şi Vergiliu în Infern”. În decursul vieţii, a pictat biserici pariziene: Saint-Denis du Saint-Sacrement, Saint-Sulpice. În ianuarie 1857, Delacroix a fost acceptat printre membrii Academiei de Arte Frumoase.
 
Dintre tablourile sale celebre, amintim „Libertatea conducând poporul”, „Femei din Alger”, „Justiţia lui Traian”, „Vânătoarea de lei” şi „Lupta lui Iacob cu îngerul”. Potrivit Wikipedia, a fost prieten cu Victor Hugo, scriitorii Stendhal şi Alexandre Dumas.
 
Delacroix se stinge din viaţă pe 13 august 1863. Funeraliile au avut loc pe 17 august, în Biserica Saint-Germain-des-Près.
 
Sursa foto: Wikipedia.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii