Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:18 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Zavaidoc, renumitul cântăreț din perioada interbelică... (video)

ro

13 Jan, 2016 00:00 2470 Marime text
Cântăreţul român Zavaidoc s-a stins din viaţă pe 13 ianuarie 1945 și a fost înmormântat la Mănăstirea Cernica.
 
Zavaidoc, pe numele său real Marin Teodorescu, şi-a pierdut tatăl când avea 14-15 ani. A fost fiul lăutarului Tănase Teodorescu și al Constanţei. A mai avut un frate şi două surori, toţi talentaţi în muzică.
 
În anul 1916, a fost luat în armată. Potrivit livretului militar, Marin Teodorescu avea 1,56 metri şi 80 de kg, o cicatrice la buză, păr negru şi ochi căprui. Se pare că supranumele de Zavaidoc l-a primit când îi înveselea pe ofiţerii serviciului militar. Generalul Traian Moşoiu a fost cel care l-a „botezat”, Zavaidoc provenind de la o variantă lexicală regională veche: „zavaidoacă”, ce poartă semnificaţia de „năbădăioasă”.
 
După încheierea Primului Război Mondial, a fost înfiinţat taraful fraților Zavaidoc. În scurt timp, vocea sa puternică răsuna în saloanele restaurantelor vestite ale vremii. De-a lungul anilor, a cântat la Timişoara, Iaşi, Arad, chiar şi la Paris, unde a stârnit ropote de aplauze.
După ce a semnat primul contract, a scos disc după disc, printre melodiile sale numărându-se „De când m-a aflat mulțimea”, „Dragostea e ca o râie”, „Mărie și Mărioară”, „Pe deal, pe la Cornățel”.
 
În plan personal, s-a căsătorit la 43 de ani, cu o femeie mai tânără cu 15 ani decât el, Constanța. În 1940, soția sa îi aduce pe lume primul copil, o fetiță, botezată tot Constanța. Doi ani mai târziu, la Pitești, i se naşte băiatul, botezat Zavaidoc.

Sursa foto: observator.tv 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii