Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:18 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Victor Hugo, autorul romanului „Mizerabilii”...

ro

26 Feb, 2015 00:13 8152 Marime text


Victor Hugo, o personalitate culturală de anvergură universală, s-a născut pe 26 februarie 1802. Astăzi, se împlinesc 213 ani de la naşterea marelui scriitor francez.

A fost al treilea şi ultimul fiu al lui Joseph Léopold Sigisbert Hugo şi al Sophiei Trébuchet. În cea mai mare parte a vieţii sale a trăit în Franţa, exceptând perioada 1851-1870, în care a fost exilat şi a locuit în Belgia.

Talentul său literar a fost remarcat încă de la o vârstă fragedă. La 21 de ani, Victor Hugo a publicat primul roman, „Han din Islanda”. Deşi din 1818, a urmat cursuri de Drept, întreaga sa energie a fost îndreptată spre domeniul literar. Preocupat de literatură, a înfiinţat, împreună cu fraţii lui, Abel şi Eugène, revista „Conservatorul literar”.

În decursul vieţii, Hugo a fost pair al Franţei, senator al Parisului şi membru al Academiei Franceze. A scris cea mai importantă opera a sa, romanul „Mizerabilii”, în timp ce era în exil, deoarece îl numise pe Napoleon al III-lea trădător. În decursul exilului, a publicat două pamflete dedicate lui Napoleon al III-lea, „Napoleon cel mic” şi „Istoria unei crime”. Deşi au fost interzise în Franţa, acestea au avut o influenţă puternică în ţările învecinate.

De-a lungul timpului, operele sale, care au cunoscut numeroase ecranizări, au primit aprecieri pozitive din partea cititorilor şi a criticilor, deoarece surprind natura umană în toată complexitatea ei.

La data de 22 mai 1885, Victor Hugo s-a stins din viaţă. Mai mult de două milioane de oameni l-au însoţit pe ultimul drum. Este înmormântat în Pantheonul din Paris.
Lider de necontestat al romantismului francez, Hugo şi-a exercitat influenţa în toate genurile existente: poezie, dramă, ficţiune, critică literară, eseuri politice şi religioase.

Sursa foto: france24.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii