Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:10 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Unul dintre cei mai importanţi scriitori ruşi...

ro

09 Feb, 2015 09:39 2299 Marime text
La data de 9 februarie 1881, filozoful şi scriitorul rus Dostoievski s-a stins din viaţă. Pe piatra de mormânt a scriitorului au fost scrise următoarele cuvinte din Noul Testament: „Adevărat, adevărat, zic vouă că dacă grăuntele de grâu, când cade în pământ nu va muri, rămâne singur; iar dacă va muri, aduce multă roadă.”
Dostoievski s-a născut în Moscova şi a avut contact cu literatura de la o vârstă fragedă. Şi-a pierdut mama când avea 15 ani, iar la insistenţele tatălui său, a absolvit Institutul de Inginerie Militară Nikolaiev din Sankt Petersburg.
Primul lui roman, „Oameni sărmani”, publicat în 1846, a înregistrat un succes imens. Ulterior, operele sale au avut un efect profund asupra literaturii, filozofiei, psihologiei şi teologiei secolului al XX-lea. Cele mai importante scrieri ale sale sunt romanele „Crimă şi pedeapsă”, „Idiotul”, „Fraţii Karamazov” şi „Demonii”, dar şi nuvela „Însemnări din subterană”. În total, potrivit Wikipedia, opera sa numără unsprezece romane, trei nuvele, şaptesprezece poveştiri, precum și numeroase alte lucrări. Cărțile lui Dostoievski au fost traduse în numeroase limbi, reprezentând o inspiraţie pentru multe spectacole de teatru şi filme.
Alături de Tolstoi, Dostoievski se numără printre principalii scritori care au aparţinut „vârstei de aur a literaturii ruse”.

Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii