Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:41 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Unul dintre cei mai importanţi pictori francezi, Pierre-Auguste Renoir...

ro

25 Feb, 2015 12:25 4270 Marime text
Unul dintre cei mai importanţi pictori francezi, Pierre-Auguste Renoir, s-a născut pe 25 februarie 1841, în Limoges. Este creator – împreună cu Claude Monet, Alfred Sisley şi Paul Cezanne – al curentului impresionist.
 
Şi-a petrecut copilăria la Paris, într-un cartier apropiat de Palatul Louvre. Copilul şi adolescentul Renoir a dovedit un mare talent, câştigând bani din pictarea porţelanurilor, evantaielor şi a altor obiecte de mare delicateţe. Foloseşte banii strânşi pentru a studia pictura.

În 1862, după o perioadă petrecută la şcoala pictorului Charles Gleyre, Renoir este admis la Academie des Beaux-Arts din Paris, unde va lega relaţii de prietenie cu Monet, Bazille şi Sisley. 

Primul moment în care Renoir a fost aclamat a avut loc în 1874, când avea 33 de ani. Expoziţia impresioniştilor îi aduce notorietate. De-a lungul anilor, pasiunea pentru desen, arta figurativă şi portrete îl va diferenţia de ceilalţi impresionişti.
 
Renoir a suferit de artrită reumatoidă, boală care avea să-i deformeze mâinile şi picioarele, astfel încat îşi lega mâna dreaptă cu bandaje pentru a o ţine lângă pânză, iar pensula îi era fixată cu şnur de degete.
 
În 1919, pictorul este distins cu Ordinul Legiunii de Onoare, iar pe 3 decembrie, în acelaşi an, se stinge din viaţă.
 
Sursa foto: Wikipedia.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii