Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:44 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? UNICEF se află la cea de-a 68-a aniversare

ro

11 Dec, 2014 00:00 2235 Marime text
În urmă cu 68 de ani, pe 11 decembrie 1946, Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) era creat la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite, cu sediul la New York, pentru a oferi copiilor hrană şi îmbrăcăminte, dar şi pentru a le asigura servicii de sănătate. Organizaţia a fost creată pentru a oferi sprijin „fără discriminare pe criterii de rasă, credinţă, naţionalitate, situaţie socială sau convingeri politice”. Şapte ani mai târziu, numele a fost scurtat în Fondul pentru Copii al Naţiunilor Unite, dar a rămas cunoscut sub acronimul său.
 
Fondată prin voluntariat, UNICEF funcţionează pe baza Convenţiei Drepturilor Copilului şi urmăreşte ca drepturile copiilor să fie percepute ca principii etice solide. De asemenea, UNICEF pune accent pe protecţia şi dezvoltarea copiilor şi promovează egalitatea în drepturi. După 1960, şi-a extins aria de interes asupra tuturor nevoilor copilului.
 
Primul Ambasador pentru UNICEF a fost actorul Danny Kaye, care şi-a luat rolul în serios. Filmul său despre activitatea UNICEF în Asia, intitulat „Misiune: copiii“, a fost vizionat de peste 100 de milioane de oameni.

Începând cu anul 1991, UNICEF este prezent în România, având ca scop ajutorarea copiilor defavorizaţi, prin dezvoltarea unor programe de sănătate, nutriţie, educaţie şi protecţie. Au fost şi sunt organizate numeroase campanii UNICEF, precum „Prieten Unicef - Schimbă viitorul unui copil”, campania de strângeri de fonduri „Împreună pentru fiecare copil”, campania pentru participarea şcolară, intitulată „Viitorul copiilor începe la şcoală”.
 
„Pentru promovarea spiritului de fraternitate între naţiuni”, UNICEF a primit, în 1965, premiul Nobel pentru Pace.
 
Sursa foto: www.unicef-irc.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii