Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:04 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Una dintre cele mai controversate lucrări ale lui Galileo Galilei...

ro

22 Feb, 2015 10:38 2510 Marime text
Pe 22 februarie 1632, Galileo Galilei publica lucrarea „Dialog despre cele două mari sisteme ale lumii”, în italiană „Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo”, fiind dedicată patronului lui Galileo, Ferdinando II de' Medici, Mare Duce de Toscana.

În această lucrare Galilei compara sistemul copernican cu cel tradițional ptolemaic. În sistemul copernican, Pământul și celelalte planete se rotesc în jurul Soarelui, pe când în cel ptolemaic toate corpurile cereşti se rotesc în jurul Pământului.

După ce lucrarea a ajuns în mâinile Papei, aceasta a fost interzisă, fiind intentat un proces împotriva savantului. În faţa Inchiziţiei, Galileo avea să mărturisească că a exagerat argumentele sale în favoarea teoriei lui Copernic, recunoscând lucrarea, în cele din urmă, drept erezie. Cartea sa a fost trecută în "Indexul cărţilor interzise", unde a rămas până în 1835. Galileo a fost condamnat la închisoare pe viaţă, însă sentinţa a fost modificată în arest la domiciliu.

La 350 de ani de la moartea sa, în 1992, Vaticanul a recunoscut formal valoarea ştiinţifică a lui Galileo Galilei, absolvindu-l de acuzaţia de erezie.
 
Sursa foto: Wikipedia.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii