Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:29 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Stan Laurel, devenit celebru în cuplul de comici „Stan şi Bran“...

ro

23 Feb, 2015 00:00 4657 Marime text


Astăzi, se împlinesc 50 de ani de la moartea lui Stan Laurel, jumătatea vestitului cuplu de comici „Stan şi Bran“. Celebrul actor s-a stins din viaţă la vârsta de 74 de ani, în Santa Monica, din California, în urma unui infarct. Pe epitaful lui scria: „Dacă plângi la înmormântarea mea, n-am să mai vorbesc cu tine niciodată“.


Originar din Anglia, Stan Laurel a debutat pe scenă la vârsta de 16 ani, apoi, alături de trupa de vodevil a lui Fred Karno, a călătorit în Statele Unite ale Americii, între anii 1910 şi 1913. În această perioadă, l-a cunoscut pe Charles Chaplin, pe care încerca să-l imite. În 1919, îl cunoaşte şi pe Oliver Hardy, cel care urma să-l interpreteze pe Bran, dar debutul celor doi comici se produce mai târziu, în 1927.

Actorii au devenit celebri sub denumirea de Laurel şi Hardy, deşi românii îi cunosc după numele de Stan şi Bran, deoarece, potrivit Wikipedia, „acestea erau două dintre cele mai vechi și populare nume bărbătești la români, alături de dubleta Stan şi Oprea“.

Celebrul cuplu Stan şi Bran a avut un succes enorm, şi, în următorii 20 de ani, cei doi au fost nedespărţiţi pe marile ecrane, formând una dintre cele mai longevive echipe de comici din toate timpurile. Între 1927 şi 1950, actorii au apărut în peste 100 de filme, dintre care 27 de lung metraj. Cuplul Stan şi Bran s-a despărţit odată cu moartea lui Oliver, după ce acesta a suferit două infarcte.

Stan Laurel a fost căsătorit de cinci ori şi a avut un singur copil, care a murit la nouă zile de la naştere. Actorul a primit Oscarul pentru întreaga carieră în anul 1960, cu cinci ani înainte de a muri.

Sursa foto: Wikipedia.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii