Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:31 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știați că...? Se împlinește un an de la moartea actorului român Rudi Rosenfeld

ro

24 Aug, 2019 00:00 1304 Marime text
Rudi Rosenfeld (n. 4 august 1941, Cernăuți, Regatul României – d. 24 august 2018, București, România) a fost un actor român de teatru și film, de origine evreiască, potrivit wikipedia.org.
 
S-a născut la Cernăuți. Familia sa a făcut parte dintre supraviețuitorii salvați de acțiunile antisemite ale regimului lui Ion Antonescu prin acțiunea primarului Traian Popovici și, când orașul a redevenit sovietic, a ales să se stabilească la București, fugind de teroarea aplicată de regimul stalinist sovietic intelectualilor din teritoriile nou-anexate.
 
La București Rudy Rosenfeld a debutat la numai 13 ani, când s-au făcut preselecții la TES (Teatru Evreiesc de Stat). La vârsta de 18 ani a debutat cu rolul Efimcic, din spectacolul „Tinerețea părinților“, de Boris Gorbatov, devenind angajat al Teatrului în 1961.
 
Actorul a jucat cu mari nume ale TES, Sevila Pastor, a jucat rolul lui Frank în Frank al V-lea de Dürrenmat, a jucat în limba română, în 300 de spectacole în turneu prin întreaga Românie, dar și de 80 de ori în idiș.
 
Artistul a fost decorat cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de ofițer, de Președintele României. A decedat două săptămâni mai târziu, fiind îngropat în Cimitirul Filantropia din București.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii