Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:39 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 76 de ani de la asasinarea lui Corneliu Zelea Codreanu

ro

30 Nov, 2014 00:00 3318 Marime text
În anul 1938, în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, Corneliu Zelea Codreanu, liderul partidului Garda de Fier sau al Legiunii Arhanghelul Mihail, a fost asasinat prin strangulare, împreună cu alţi 13 legionari, de către jandarmi, în timpul înscenării unei încercări de evadare. Apoi au fost împuşcaţi pentru a se invoca pretextul fugii de sub escortă şi lăsaţi într-o groapă comună, la Jilava. Potrivit mărturiilor celor prezenţi, asasinările au avut loc la ordinul lui Carol al II-lea, iniţiatorii find Armand Călinescu şi Gavrilă Marinescu.

Despre Corneliu Zelea Codreanu

Corneliu Zelea Codreanu s-a născut în anul 1899, la Huşi. A urmat cursurile primare la Iaşi şi Huşi, iar între anii 1912 şi 1916, a fost înscris la liceul militar de la Mânăstirea Dealu, urmând să frecventeze şi cursurile Şcolii Militare de Infanterie de la Botoşani.
În 1923, fondează, alături de A. C. Cuza, Liga Apărării Naţionale Creştine, partid antidemocrat şi antisemit. Un an mai târziu, în cadrul unui proces în care era implicat, în faţa instanţei, îl împuşcă pe prefectul de poliţie, care îl agresase anterior, dar este achitat motivându-se că a acţionat în legitimă apărare. Ulterior, formează Legiunea Arhanghelul Mihail, iar în anii următori, au loc o serie de manifestaţii ample împotriva „corupţiei parlamentare, a evreilor şi a comunismului”. Alături de Codreanu, fondatorii Mişcării Legionare, creată după modelul organizaţiilor naziste, au fost Ion Moţa, Radu Mironovici, Corneliu Georgescu şi Ilie Gârneaţă. Membrii purtau uniforme verzi, ca simbol al reînnoirii, şi se salutau folosind salutul roman.

Potrivit Wikipedia, despre originile mişcării, Neagu Djuvara declara că: „Mişcarea legionară a fost o mişcare autohtonă, născută din grupări studenţeşti anticomuniste. (...) În realitate, anticomunismul legionar s-a dovedit a fi o frazeologie lipsită de baze factice şi menită să motiveze antisemitismul, având în vedere complexul de relaţii oculte dintre comunişti şi legionari. (...) Să nu credeţi, cum spun adversarii Mişcării Legionare, că a fost o copie a nazismului sau a fascismului”.
În urma ordinului lui Codreanu, în 1933, s-a constituit „Echipa Morţii”, formată din 15 oameni, majoritatea intelectuali, ce executa directivele primite. Patru ani mai târziu, Legiunea s-a clasat pe locul al treilea după Partidul Naţional Liberal şi Partidul Naţional Ţărănesc. Carol al II-lea, care se opunea legionarilor, i-a ţinut în afara guvernului, până la 5 septembrie 1940, când generalul Ion Antonescu a fost adus la putere.
Spre sfârşitul vieţii, Codreanu se număra printre cei mai stimaţi oameni din ţară, iar din organizaţia sa făceau parte oameni din toate categoriile sociale – ţărani, muncitori, studenţi, intelectuali. Deoarece până la ultima suflare Codreanu a avut controlul absolut al organizaţiei, legionarii i-au atribuit titlul de „Căpitanul”.

Sursa foto: www.nationalisti.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • din vest 30 Nov, 2014 14:05 Sa faci Capitane o tara, ca soarele sfant de pe cer