Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:22 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 58 de ani de la moartea lui Nicolae Labiş

ro

22 Dec, 2014 00:00 2316 Marime text
Supranumit „buzduganul unei generaţii” de către criticul Eugen Simion, Nicolae Labiş, pe 22 decembrie 1956, la vârsta de 21 de ani, s-a stins din viaţă.
În noaptea de 9 spre 10 spre decembrie 1956, Nicolae Labiş a fost victima unui accident de tramvai, care a avut loc în staţia de la Spitalul Colţea. A fost diagnosticat cu „traumatism cranian şi al coloanei vertebrale; paraplegie”. După câteva zile de la accident, pe 22 decembrie, poetul român a decedat, fiind înmormântat, în ajun de Crăciun, în Cimitirul Bellu.

Potrivit Wikipedia, pe patul de spital, Labiş i-a dictat prietenului său Aurel Covaci următoarele versuri: „Pasărea cu clonţ de rubin / S-a răzbunat, iat-o, s-a răzbunat. / Nu mai pot s-o mângâi. / M-a strivit / (...) Puii păsării cu clonţ de rubin / Ciugulind prin ţărână / Vor găsi poate / urmele poetului Nicolae Labiş / Care va rămâne o amintire frumoasă...”.

După ce şi-a reevaluat atitudinea cu privire la regimul comunist, potrivit cărţii „Timpul asasinilor. Documente şi mărturii despre viaţa, moartea şi transfigurarea lui Nicolae Labiş”, scrisă de Cezar Ivănescu şi Stela Covaci, Nicolae Labiş nu ar fi fost iertat de către Securitate. Din acest motiv, a fost vehiculată ideea unui asasinat. Securitatea a răspândit ideea de accident: poetul a căzut sub roţile tramvaiului, în stare de ebrietate. Nici până în prezent, nu se cunoaşte ce s-a întâmplat cu exactitate în noaptea de 9 spre 10 spre decembrie 1956.

Despre Nicolae Labiş

Nicolae Labiş s-a născut pe 2 decembrie 1935, în Poiana Mărului, comuna Mălini. A învăţat să citească la vârsta de cinci ani. După absolvirea şcolii primare din satul natal, a urmat studiile liceale la Fălticeni şi la Iaşi. La examenul de maturitate, a obţinut, la Limba română, nota maximă.
Debutul publicistic a avut loc la vârsta de 15 ani, în ziarul „Zori Noi”. După absolvirea cursurilor Şcolii de Literatură „M. Eminescu” din Bucureşti, devine redactor la „Contemporanul”, apoi la „Gazeta literară”. Volumul de debut, intitulat „Primele iubiri”, este singurul tipărit în timpul vieţii.
Nicolae Labiş s-a remarcat datorită autenticităţii discursului liric. A fost „o voce poetică pură, care nu seamănă cu nicio alta din epocă”, după cum apreciază Nicolae Manolescu, în „Istoria critică a literaturii române”.

Sursa foto: Wikipedia (bustul lui Nicolae Labiş)


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii