Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:12 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 31 de ani de la moartea scriitorului Nichita Stănescu (video)

ro

13 Dec, 2014 00:00 2953 Marime text
În noaptea de 12 spre 13 decembrie 1983, Nichita Stănescu, un poet de o amplitudine, profunzime şi intensitate remarcabile, s-a stins din viaţă, la Bucureşti, în Spitalul Fundeni. Diagnosticul oficial a fost stop cardio-respirator. A fost poet, scriitor şi eseist, ales post-mortem membru al Academiei Române.
 
Pe 13 decembrie 2002, a fost inaugurat Muzeul Memorial „Nichita Stănescu”, la Ploieşti, care prezintă „fenomenul Nichita” în spaţiul în care s-a născut, a trăit anii copilăriei şi ai adolescenței, s-a format ca om şi poet.

Despre Nichita Stănescu

Laureat al Premiului Herder, o prestigioasă distincţie culturală internaţională, Nichita Stănescu, pe numele complet Nichita Hristea Stănescu, s-a născut pe 31 martie 1933, la Ploieşti. A urmat Liceul „Sfinţii Petru şi Pavel” din Ploieşti, devenit „Mihai Viteazul”, pentru ca apoi să urmeze cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti.
 
În decursul vieţii, a fost redactor la secţia de poezie a „Gazetei literare” şi redactor-şef adjunct al revistei „Luceafărul”. În 1987, publică volumul de poezii „Epica Magna”, pentru care este distins cu premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române. Poezia lui Nichita Stănescu a depășit granițele țării într-o perioadă în care puțini scriitori reușeau să fie publicați în străinătate.
O mare parte a criticii literare l-a considerat pe Stănescu unul dintre cei mai de seamă scriitori pe care i-a avut literatura română. El obişnuia să spună despre limba română că este „Dumnezeiesc de frumoasă”.

În decursul vieţii, scriitorul a fost distins cu numeroase premii, dintre care amintim Premiul Uniunii Scriitorilor pentru volumul de poezii „O viziune a sentimentelor”, Premiul Internaţional „Gottfried von Herder”.
 „Perfecţiunea nu are de a face cu arta. După ce faci un cub perfect, trebuie să-i zdrobeşti un colţ, ca să se mire toţi de ce nu e perfect acel cub. Ce perfect ar fi el dacă nu ar avea zdrobit un colţ! Căci dacă el ar fi perfect, nimeni nu l-ar băga în seamă”, este unul dintre citatele scriitorului Nichita Stănescu.
 
Sursa foto: www.larevista.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii