Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:06 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 142 de ani de la naşterea lui Enrico Caruso (video)

ro

25 Feb, 2015 00:00 2345 Marime text

 
Astăzi, se împlinesc 142 de ani de la naşterea unui faimos tenor din istoria operei, unul dintre pionierii muzicii înregistrate, Enrico Caruso. Artistul s-a născut pe 25 februarie 1873, într-o familie modestă, în Italia.

Pentru a-şi ajuta familia, de la vârsta de 11 ani, cânta pe la nunţi şi estrade, fiind lăudat pentru talentul său. Când era în armată, maiorul l-a auzit cântând şi l-a sfătuit să-l aducă pe fratele său mai mic, recrut, în locul lui, pentru ca el să se dedice studiului. Astfel, a început lecţii de canto cu cel mai bun maestru din Napoli, Guglielmo Vergine.
 
La intervenţia profesorului său, Caruso a debutat în opera „Faust“, în 1895. Cu timpul, registrul vocal, talentul şi forţa sa au fost remarcate, cucerind publicul. A cântat la Scala din Milano, la Royal Opera House din Londra, precum şi la Teatrul Colon din Buenos Aires. Din 1895 până în 1920, a avut 863 de apariţii record la Opera Metropolitană din New York. 
 
Caruso a început ca tenor liric, pentru ca, la apogeul carierei sale, să strălucească şi în rolurile de tenor dramatic. A cântat în franceză, spaniolă, engleză, italiană şi latină. Dintre cele mai impresionante spectacole din repertoriul lui Caruso amintim „Elixirul dragostei“, „Rigoletto“, „Aida“, „Gioconda“.

Caruso a imprimat şi romanţe de salon, de Rotoli, Gastaldon, Leoncavallo, Denza, Tosti, precum si numeroase canţonete napolitane, care au avut un enorm succes, mai ales printre emigranţii italieni din Statele Unite.
 
Enrico Caruso a murit pe 2 august 1921, la doar 48 de ani. Cel mai probabil, cauza morţii a fost o peritonită acută. 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii