Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:28 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pedagogul şi inventatorul francez Louis Braille...

ro

06 Jan, 2015 16:37 1799 Marime text
Pedagogul şi inventatorul francez Louis Braille, cunoscut pentru inventarea şi perfecționarea alfabetului Braille, un sistem folosit de persoanele cu deficienţe de vedere, s-a stins din viaţă pe 6 ianuarie 1852, la Paris, fiind înmormântat la Coupvray, la data de 10 ianuarie.
Când avea trei ani, în urma unui accident produs în atelierul de pielărie al tatălui său, Louis își pierde vederea. După ce a frecventat cursurile şcolii comunale din Coupvray, potrivit Wikipedia, a intrat la Institutul Regal al Tinerilor Nevăzători din Paris, remarcându-se prin rezultate foarte bune la învățătură. Aici a experimentat procedeul „scrierii nocturne” elaborat pentru armată de către Charles Barbier și a început cercetări care aveau drept scop realizarea unui sistem nou de scriere pentru nevăzători. A terminat alfabetul Braille când avea doar 15 ani. Literele de la A la Z au semne corespondente sub formă de puncte ieşite în relief, care pot fi descifrate prin intermediului simţului tactil.
În 1829, şi-a făcut cunoscută public metoda de comunicare, iar în 1833, a fost numit profesor la Institutul Regal al Nevăzătorilor din Paris. Cu excepţia unor îmbunătăţiri minore, sistemul lui a rămas neschimbat până în prezent.
Ca o apreciere a meritelor sale, Louis Braille a primit din partea guvernului francez Ordinul Legiunii de Onoare.
 
Sursa foto: Wikipedia (Louis Braille, scris în alfabetul Braille)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii