Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:39 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pe 12 decembrie, unul dintre pionierii artei moderne...

ro

12 Dec, 2014 10:28 1574 Marime text
Edvard Munch s-a născut pe 12 decembrie 1863, în Norvegia. Considerat precursor al expresionismului, Munch a fost un pictor norvegian interesat de relaţiile interumane, care reprezintă esenţa creaţiei sale.
Format sub îndrumarea sculptorului Julius Middelthun, Munch a frecventat cursurile în aer liber conduse de Fritz Thaulow, care îi finanţează o călătorie la Anvers şi la Paris. În 1889, organizează prima expoziţie personală. Ulterior, expune la Paris, la Salonul Artiştilor Independenţi, şi la Galeria Bing. După ce intră în contact cu arta europeană, îşi conturează propriul stil. Operele sale ilustrează un caracter inovator, îndrăzneţ. După 1933, îi sunt retrase tablourile din Germania, fiind considerate de către autorităţile naziste drept „degenerate”.
Una dintre cele mai importante lucrări ale sale este „Strigătul” sau „Ţipătul”. Personajul trăieşte un profund sentiment de frică, amplificat de starea de solitudine. Peisajul sumbru, apocaliptic, reflectă drama interioară a celui care ţipă. Această operă are mai multe variante, realizate de la sfârşitul secolului al XIX-lea până în anul 1910. Potrivit revistei Forbes, „Ţipătul” se numără printre cele mai scumpe picturi vândute la licitaţii publice sau private, preţurile acestora fiind calculate în raport cu rata inflaţiei. 
Se stinge din viaţă la o lună după ce împlinise 80 de ani.

Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii