Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:34 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? O personalitate extrem de cunoscută şi dezbătută în întreaga istorie...

ro

02 Nov, 2014 00:00 3266 Marime text
Pe 2 noiembrie 1755, la Viena, în Palatul Hofburg, s-a născut Maria Antoaneta, al 15-lea din cei 16 copii ai Mariei Tereza, împărăteasa Austriei, cea care, în decursul istoriei, a fost subiectul mai multor zvonuri care mai de care mai ciudate.
 
Maria Antonia Iosefa Iohanna de Habsburg-Lorena, cunoscută în istorie sub numele de Maria Antoaneta, a devenit soţia nepotului lui Ludovic al XV-lea, viitorul rege Ludovic al XVI-lea, unind casele regale Bourbon şi Habsburg, căsătoria fiind aranjată de mama ei. Tânăra Maria Antoaneta se căsătorea la doar 15 ani, la Palatul Versailles. Deşi oamenii erau fermecaţi de frumuseţea ei, au privit cu scepticism căsătoria cu Ludovic-August.
 
Privată de libertatea de care se bucurase în Viena, Maria Antoaneta nu s-a simţit confortabil în postura regală şi ignora acţiunile desfăşurate de nobili la nivel de conducere. Organiza diverse activităţi artistice într-un mic palat de lângă Versailles, iar viaţa ei s-a aflat sub semnul strălucirii, invidiei şi intrigilor, de-a lungul anilor, devenind cea mai neînţeleasă regină a Franţei.
 
Potrivit unor istorici, mariajul celor doi s-ar fi consumat după şapte ani, existând numeroase zvonuri despre Maria Antoaneta potrivit cărora ar fi avut relaţii cu alţi bărbaţi, cea mai populară fiind cea cu un conte suedez. Când soţul său a urmat la tron, a devenit regină, în 1774. Patru ani mai târziu, s-a născut primul lor copil, o fiică. Au urmat încă doi băieţi şi o fată. Zvonurile despre infidelităţile conjugale au căpătat amploare. Cu timpul, a devenit un simbol al urii populare din varii motive: implicarea în afacerile de stat şi în scandalul "Afacerea colierului", în care era vorba despre achiziţia frauduloasă a unor bijuterii.

După izbucnirea Revoluţiei, în 1789, Maria Antoaneta s-a opus ideilor care vizau limitarea puterii monarhiei, refuzând negocieri în acest sens. În acelaşi an, familia regală a fost forţată să se mute la Paris. În mare secret, deşi soţul ei a protestat, Maria Antoaneta a luat hotărârea de a părăsi Franţa, împreună cu copiii. Au fost capturaţi şi încarceraţi. Ulterior, regele a fost acuzat de trădare şi executat, Maria Antoaneta având aceeaşi sentinţă.

Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii