Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:22 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? O capodoperă sculpturală din Dakota...

ro

31 Oct, 2014 09:28 2465 Marime text
După 14 ani de muncă, pe 31 octombrie 1941, este întreruptă construcţia sculpturii de pe Muntele Rushmore, care înfăţişează, de la stânga la dreapta, cei mai îndrăgiţi preşedinţi din SUA până la talie - George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt şi Abraham Lincoln. După puţin timp, din lipsa surselor de finanţare, lucrarea a fost declarată terminată.
 
Ideea aparţine istoricului Doane Robinson, care a propus sculptarea în peretele muntelui chipurilor a patru personalităţi americane pentru a atrage turişti, gândindu-se că va deveni un simbol al regiunii. A fost ales Muntele Rushmore, situat lângă oraşul Keystone, din Dakota de Sud, deoarece calitatea granitului este foarte bună.

Gutzon Borglum şi fiul său Lincoln Borglum sunt artiştii care au sculptat în Muntele Rushmore chipurile celor patru preşedinţi. Întreaga lucrare ocupă mai bine de cinci kilometri pătraţi şi se află la o înălţime de 1.745 de metri. Datorită faimei sale, Muntele Rushmore este frecvent discutat în mass-media, apare în filme, spectacole şi diverse spoturi publicitare.
 
Sursa foto: Wikipedia


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii