Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:31 21 02 2018 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Ştiaţi că...? Nina Cassian, poeta care şi-a trăit viaţa sub semnul poeziei...

ro

27 Nov, 2014 00:00 1654 Marime text
De o eleganţă ieşită din comun şi de o mare sensibilitate, poeta Nina Cassian s-a născut pe 27 noiembrie 1924, într-o familie de origine evreiască, la Galaţi. A trăit o viaţă tumultoasă, manifestându-se creativ în mai multe domenii - poezie, proză, eseuri şi traduceri.
 

Născută Renée Annie Cassian, între anii 1926 şi 1935, s-a stabilit cu familia la Braşov, unde a urmat şcoala primară şi a început liceul. Din 1935, şi-a continuat studiile la Institutul Pompilian. A luat lecţii de desen, actorie, pian, dar şi de compoziţie muzicală.
Primele încercări literare ale Ninei sunt încurajate de Tudor Arghezi şi Ion Barbu. În 1940, prin tatăl său, îi trimite un caiet cu versuri lui Arghezi, care notează: „Talent incontestabil“. Cinci ani mai târziu, îi apare prima poezie, iar la sfârşitul lui 1947, debutează editorial cu volumul de versuri suprarealiste „La scara 1/1“. În urma unui atac ideologic lansat în ziarul „Scânteia“ la adresa ei, potrivit Wikipedia, începe să scrie şi poezie proletcultistă. În paralel cu poeziile, scrie şi literatură pentru copii, atrasă de posibilităţile evadării în fantezie. Din 1956, revine la poezia autentică.

În decursul vieţii, a tradus opere remarcabile scrise de Shakespeare, Bertolt Brecht, Paul Celan. A scris peste 50 de cărţi de poezie, eseuri şi proză. În anul 1969, i-a fost decernat Premiul Uniunii Scriitorilor din România.
În timp ce se afla în Statele Unite pentru a susţine un curs la Universitatea din New York, după aflarea veştii că unul dintre bunii săi prieteni a fost arestat şi ucis în închisorile Securităţii, decide să nu se mai întoarcă în ţară. Imediat, apartamentul ei din România a fost confiscat, iar cărțile sale au fost interzise şi retrase din biblioteci, până la căderea regimului Ceauşescu.
Creaţiile sale au fost publicate în reviste americane importante, precum The New Yorker sau American Poetry Review. Dintre poeziile Ninei Cassian amintim „Proiect de înţelepciune“, „Vremea culorilor“, „Îndrăgostiţii cei laşi“, „În ţara lui mură-n gură“, „Dorul“, „Voiam să rămân în septembrie“.
După ce şi-a trăit viaţa sub semnul poeziei, în luna aprilie a acestui an, scriitoarea s-a stins din viaţă, la vârsta de 89 de ani, în locuinţa ei din New York.
 
Sursa foto: www.thetimes.co.uk

Ti-a placut articolul?

Comentarii