Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:14 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știați că...? Muzicianul Roger Waters, de la Pink Floyd, împlineşte 78 de ani. Ascultă aici The Wall (video)

ro

06 Sep, 2021 00:00 2577 Marime text

 
  • Roger Waters împlinește astăzi 78 de ani.
  • S-a născut la  6 septembrie 1943, la Great Bookham, Surrey.

Este un muzician rock englez, fiind cel mai cunoscut ca basistul dar și unul dintre principalii compozitori ai trupei engleze Pink Floyd în perioada 1964 – 1985, potrivit wikipedia.org.

După despărțirea de Pink Floyd din 1985, Waters a început o carieră solo de succes lansând trei albume de studio și înregistrând o coloană sonoră pentru un film, concertul său The Wall Concert in Berlin din 1990 fiind unul dintre cele mai impresionante susținute vreodată.

În 2005 a lansat opera Ça Ira și s-a alăturat grupului Pink Floyd în cadrul concertelor Live 8 din Londra. A fost pentru prima oară când toți cei patru membrii din formula clasică a formației au fost împreună pe scenă după o pauză de 24 de ani.

The Wall este o operă rock lansată ca un dublu album de către trupa engleză de rock progresiv, Pink Floyd prin Harvest Records la 30 noiembrie 1979 în Regatul Unit și prin Columbia Records la 8 decembrie 1979 în Statele Unite. Ulterior a fost cântată și în concert cu efecte teatrale elaborate, făcându-se și un film pe baza ei.

Ca și precedentele lor albume, The Wall este un album conceptual. Conceptul a fost inspirat în mare parte de către turneul de promovare al albumului Animals din 1977, unde în timpul unui concert Roger Waters, frustrat de comportamentul publicului, a scuipat în fața unui fan care încerca să se urce pe scena Stadionului Olimpic (Montreal) la data de 6 iulie 1977; acest incident l-a făcut pe Waters să compare gardul dintre scena pe care cânta formația și spațiul destinat publicului, cu un zid (wall). The Wall conține o sonoritate mai dură și mai teatrală decât precedentele discuri ale grupului.

The Wall este o operă rock care se concentrează pe personajul "Pink". Bazat în mare parte pe viața personală a lui Waters, Pink trăiește experiențe neplăcute de la o vârstă fragedă pierzându-și tatăl în război, fiind abuzat de profesori, crescut de o mamă obsedată de protecția fiului ei iar mai târziu înșelat de nevastă - toate acestea ducând la izolarea mentală a lui Pink de societate, izolare văzută ca "Zidul" ("The Wall") dintre el și restul lumii.

În 2003 The Wall a fost clasat pe locul 87 în Lista celor mai bune 500 de albume ale tuturor timpurilor stabilită de revista Rolling Stone.






Captură foto: youtube.com








 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii