Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:27 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Michelangelo, unul dintre cei mai importanţi artişti din toate timpurile...

ro

18 Feb, 2015 10:04 3293 Marime text
Unul dintre cei mai inspiraţi şi importanţi creatori din istoria artei, Michelangelo Buonarroti, s-a stins din viaţă la Roma, pe data de 18 februarie 1564, la vârsta de 89 de ani. Potrivit dorinţei artistului, corpul său a fost dus la Florenţa şi depus într-o criptă a bisericii Santa Croce.
Născut la Caprese, un oraş de lângă Florenţa, Michelangelo Buonarroti a fost al treilea fiu al lui Lodovico di Buonarroti Simoni şi al Francescai di Neri di Miniato del Sera. Michelangelo este lăsat în grija unei doici, care i-a insuflat dragostea pentru marmură. Această pasiune timpurie îl determină să părăsească şcoala, deşi părinţii lui şi-ar fi dorit ca el să se dedice studiilor umaniste.
Dragostea pentru sculptură în marmură nu l-a părăsit niciodată, deşi, pe parcursul vieţii, a executat minunate fresce, desene şi lucrări de arhitectură. Datorită pictorului Francesco Granacci, Michelangelo descoperă pictura, iar la vârsta de 13 ani, este dat la ucenicie în cel mai vestit atelier de pictură din Florenţa.
După ce este cunoscut drept un artist înzestrat cu mult talent, Papa îl însărcinează cu pictarea peretelui altarului din Capela Sixtină cu tema Judecăţii de Apoi. În 1541, când este dezvelită pictura, toţi cei prezenţi rămân uimiţi în faţa tabloului apocaliptic cu peste trei sute de personaje, dominat de figura lui Iisus.
Despre Michelangelo Octavian Paler spunea în cartea „Eul detestabil”: „Cine parcurge scrisorile lui Michelangelo şi mărturiile despre el nu poate evita un moment de perplexitate: imaginea care se încheagă din amănunte e mai degrabă a unui învingător învins! […] "N-am prieteni de nici un fel şi nici nu vreau", exclamă el. În schimb are, că profetul Ieremia din Capela Sixtină, căruia i-ar fi împrumutat chipul sau, şapte riduri pe frunte. Şapte cercuri ale Infernului. […] Numai Michelangelo era în stare să-şi facă autoportretul în trăsăturile unui martir jupuit de viu, Bartolomeu, în frescă Judecăţii de Apoi. A ales suferinţă maximă pentru a-şi demonstra forţa”, afirma Octavian Paler.
În timpul vieţii sale, Michelangelo Buonarroti a fost recunoscut ca un mare artist al Europei, iar astăzi este considerat unul dintre cei mai mari artişti din toate timpurile.
 
Sursa foto: Wikipedia.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii