Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:46 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Louis Braille, cunoscut pentru inventarea alfabetului Braille...

ro

04 Jan, 2015 09:54 2437 Marime text
Într-un mic sat situat la 40 de km de Paris, la data de 4 ianuarie 1809, s-a născut Louis Braille, pedagog şi inventator francez, cunoscut pentru inventarea şi perfecționarea alfabetului Braille, un sistem folosit de persoanele cu deficienţe de vedere.
Când avea trei ani, în urma unui accident produs în atelierul de pielărie al tatălui său, Louis își pierde vederea. După ce a frecventat cursurile şcolii comunale din Coupvray, potrivit Wikipedia, a intrat la Institutul Regal al Tinerilor Nevăzători din Paris. Aici a experimentat procedeul „scrierii nocturne” elaborat pentru armată de către Charles Barbier și a început cercetări care aveau drept scop realizarea unui sistem nou de scriere pentru nevăzători. A terminat alfabetul Braille când avea doar 15 ani. Literele de la A la Z au semne corespondente sub formă de puncte ieşite în relief, care pot fi descifrate prin intermediului simţului tactil.
În 1829, şi-a făcut cunoscută public metoda de comunicare. Cu excepţia unor îmbunătăţiri minore, sistemul lui a rămas neschimbat până în prezent.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii