Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:20 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știați că? Lev Tolstoi, unul dintre cei mai importanți scriitori ai lumii, s-a născut la 28 august 1828

ro

28 Aug, 2021 00:00 2727 Marime text
  • Lev Tolstoi este considerat unul dintre cei mai importanți romancieri ai lumii.
  • Alături de Fiodor Dostoievski, Tolstoi este unul dintre scriitorii de seamă din timpul perioadei cunoscută ca vârsta de aur a literaturii ruse, conform Wikipedia.
  • Tolstoi s-a născut la data de 28 august 1828.

Lev Nicolaevici Tolstoi, pe numele lui complet, s-a născut într-o familie din nobilimea rusă şi, potrivit Wikipedia, şi-a împărţit viaţa între studii literare şi juridice, încercări de reformare a vieţii ţăranilor, călătorii, dar şi activităţi militare.

În anul 1853, Tolstoi a trecut examenul de cadet pentru a deveni subofiţer de artilerie. În această perioadă, a început lucrul la primul său roman, „Copilăria“. Talentul literar al lui Tolstoi a fost remarcat de poetul Nicolai Nekrasov, care i-a publicat primele lucrări în paginile unei reviste.

Între 1863 şi 1877, a scris capodoperele „Război şi pace” şi „Anna Karenina”.

În anul 1854, Tolstoi prezenta un tablou ironic despre el însuşi: „Cine sunt? Unul din cei patru fii ai unui locotenent-colonel pensionar, rămas orfan la şapte ani, crescut de femei şi de persoane străine, şi care, fără să fi primit o educaţie mondenă sau ştiinţifică, a intrat în lume la şaptesprezece ani; (...) Să vedem acum ce reprezintă personalitatea mea. Sunt urât, stângaci, murdar şi prost educat, în sensul monden al acestui cuvânt. Sunt arţăgos, plictisitor cu alţii, lipsit de modestie, intolerant şi timid ca un copil. Cu alte cuvinte, sunt un bădăran. Câte mai ştiu, le-am învăţat singur, prost, pe apucate, fără legătură, fără un plan, şi încă este foarte puţin spus. Sunt necumpătat, nehotărât, nestatornic, absurd de înfumurat şi exuberant ca toţi oamenii slabi. (...) Sunt atât de ambiţios şi această înclinare a firii mele a fost atât de puţin satisfăcută, încât deseori mi-e teamă că dacă aş fi pus să aleg între glorie şi virtute, m-aş hotărî pentru prima...”

În cei peste 60 de ani de activitate literară, a lăsat omenirii o uriaşă moştenire literară, ce cuprinde romane, nuvele, povestiri, basme, istorisiri pentru copii, articole publicistice, de critică literară sau literatură ştiinţifică, precum şi o bogată corespondenţă.

În ceea ce priveşte viaţa personală, Tolstoi a avut 12 copii. Ultimul, pe nume Ivan, s-a născut în acelaşi an cu primul lor nepot, când scriitorul împlinise 60 de ani.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii