Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:35 12 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Jane Austen, cea care a deschis calea următoarei generaţii de femei scriitoare...

ro

16 Dec, 2015 00:00 973 Marime textJane Austen, o romancieră engleză realistă din perioada romantică previctoriană, s-a născut la data de 16 decembrie 1775. A deschis calea următoarei generaţii de femei scriitoare.
 
Născută ca cel de-al șaptelea copil din opt într-o familie mare și unită aflată la marginea de jos a nobilimii engleze, Jane și-a trăit toată viața în familia sa. Încă din adolescenţă, a început să-şi dezvolte capacităţile artistice. A scris într-o perioadă în care femeile care scriau era foarte puţine, din acest motiv, o parte dintre cărţile sale erau semnate cu pseudonime.  
 
Jane Austen s-a remarcat datorită abilităţii ei de a pătrunde în interiorul personajelor şi naturii relaţiilor umane. Lucrările lui Jane Austen, prin satirizarea convenţiilor sociale, au contribuit la eliminarea stereotipurilor cu privire la aspiraţiile femeilor din acea vreme. Dintre cele mai importante opere scrise de Austen amintim „Raţiune şi simţire”, „Mândrie şi prejudecată”, „Parcul Mansfield”, „Emma”.
 
Viaţa i-a fost curmată de boala Addison, o maladie ce se manifestă prin dereglarea glandei suprarenale.
 
Sursa foto: daniel-bearman.com 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii